. Ma Ervin napja van.
Felszámolták a régi lerakókat
2012-11-13 19:34:14
 Felszámolták a régi lerakókat

Felszámolták a régi lerakókat

Befejeződött a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program első üteme, amelynek során rekultiválták a korszerűtlen lerakókat. A helyettük létrejövő, újak építése pedig látványos szakaszukhoz érkeztek. Az öt milliárdba kerülő és több mint egy éven át tartó első ütem a régió 88 települését érintette. A környezet védelmét szolgáló munkálatok során a hulladéklerakók lefedése, növényekkel történő beültetése mellett az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzése érdekében figyelő kutakat is létesítettek.


Pécsett országosan elsőként jött létre a szelektív hulladékgyűjtő rendszert másfél évtizeddel ezelőtt. Az első ufók 1997-ben jelentek meg a város utcáin, jelenleg közel 190 gyűjtősziget található Pécs társasházas részein. Tizenöt éve indult útjára az úgynevezett Házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer is, amely  megelőzte korát, ugyanis a szolgáltató a családi házak kapujától szállította el heti rendszerességgel a sárga zsákokban kihelyezett fém-, papír- és műanyaghulladékot. A lakossági kéréseknek eleget téve, valamit előkészítve az utat a bevezetés előtt álló, modern hulladékgazdálkodási rendszereknek fél évvel ezelőtt a rendszert kiterjesztették a Mecsek-oldalra is, ennek köszönhetően a szelektív gyűjtés eme formájába bevont családok száma több mint 5600-ra nőtt.

Mint Kiss Tibor, a Biokom Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az első szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett Pécsett  épült meg az első hulladék-válogatómű is, amely szintén korszerűsítésre szorul, ugyanis elérte teljesítőképessége határát. Kitért arra is, az elkövetkezendő időszakban kiemelt szerepet kap a szelektív gyűjtés, valamint a másodlagos hasznosítás, annak érdekében, hogy a lerakóba csak a már semmire nem használható hulladék kerüljön. A kezdeti 35-38 százalékos arányt, tíz százalékra szeretnék lecsökkenteni. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is ezt a célt szolgálja, ugyanis ez által többszörösére nőhet a hasznosítható hulladék mennyisége.   

Ezt a célt szolgálja a  most második szakaszába érkező Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program is, amely Baranya, Somogy és Tolna megye 313 településén - 12 város és a 301 község  - élő 426.000 ember számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200.000 tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. A program keretében megvalósuló hulladékkezelési módszerek nem csak a jelenlegi uniós szabályozásnak felelnek meg, hanem az ott már megjelenő tendenciákat, a középtávon várható változásokat is figyelembe veszik.

A beruházás elsődleges célja, egy regionális hulladékgyűjtési, valamint szelektív gyűjtési- és hasznosítási, továbbá ártalmatlanítási rendszer kialakítása. Ennek keretében Kökényben regionális hulladékkezelő központ létesül - harmincezer tonna kapacitású válogatóművel, 150.000  tonnás mechanikai-biológiai előkezelővel és 9750  tonna  komposzt előállítására alkalmas teleppel -, e mellett kettő, összesen évi negyvenezer tonna hulladék befogadására alkalmas regionális alközpont épül Barcson és Marcaliban. A regionális hulladékgyűjtés pedig négy átrakó állomás segítségével valósul meg Kaposszekcsőn, Pécsett, Barcson és Szentlőrincen, amelyek összesen évi mintegy 53.000 tonna hulladék begyűjtését végzik el. Mindezeken felül a szelektív gyűjtés érdekében  huszonkettő - festék, szárazelem, gyógyszer és elektronikai hulladék elhelyezésére is szolgáló – hulladékudvar és 820  hulladékgyűjtő sziget létesül.

A  régió legnagyobb környezetvédelmi beruházása, amely a térségben négy évtizedre biztosítja az Európai Unió által elvárt és előírt korszerű hulladékgazdálkodást mintegy 27 milliárd forintból valósul meg, amelynek keretében  - a már lezárult lerakó-rekultiváció mellett - 2013 végéig a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására is sor kerül.

Utoljára frissítve: 2012-11-14 08:18:20

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>