. Ma Ervin napja van.
Felújításra is ki kellene terjeszteni
2015-11-26 17:45:52
Felújításra is ki kellene terjeszteni

Felújításra is ki kellene terjeszteni

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény ez év júliusa óta vehető igénybe.

 

A CSOK nyújtotta  lehetőséggel  mind többen élnek, s már egy az öngondoskodásról  tartott konferencián az is szóba került, hogy  a kormány kiterjesztené a következő évben  a kedvezményre jogosultak körét.  


 - A CSOK-ot jelenleg a 40 évesnél fiatalabb  házaspárok régi és új lakás vásárlására, vagy  a meglévő otthonuk bővítésére vehetik fel  - mondja Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. - Nagy lendületet  adhatna a hazai építőiparnak ha kiterjesztenék  a felújításra is, ugyanis segítségével a városképet  nagyban romboló leromlott állapotú lakások,  házak újulhatnának meg, nőhetne komfortfokozatuk,  s ezzel együtt nőne a piaci értékük. Jogszabály  módosítással mindez elérhető lenne.

 

Kitért arra is, hogy ugyan a támogatott hitelek  kamatszintje alacsonyabb, mint volt, de még  mindig viszonylag magas ahhoz, hogy minél  többen igénybe tudják venni. A hosszú távú  kölcsönök esetében 2-3 százalék között kellene  lennie.  

 

- A sokkal fejlettebb, jobb gazdasági körülmények  között lévő nyugat-európai országokban sem  képesek saját erőből lakáshoz jutni a fiatalok,  ott is működik egyfajta állami szerepvállalás  - hangsúlyozza Gódi Attila. - Alacsony banki  kamat mellett vehetnek fel hosszú lejáratú  kölcsönöket, amelyeket akár a korábban örökölt  lakásuk felújítására is fordíthatnak. Hazánkban  közel 4 millió lakás van, ezek nagy része,  harminc, negyven évvel ezelőtt épült, többségük  már felújításra szorul, mert az évek alatt  tönkre ment a tető, elhasználódott a víz és  a villanyvezeték, cserére szorulnak a nyílászárók.
 

A családok többségének ezekre nincs fedezete,  nagy segítséget jelentene nekik, ha a CSOK  erre is kiterjedne, s nem csak a fiatalok,  de az idősebbek is igénybe vehetnék, hiszen  egy régi ház tetőszerkezetének felújítása  már önmagában anyagilag megterhelő lehet a család részére, illetve az épületgépészeti  részek cseréje is jelentős összeget tehet ki.  

 

Szólt arról is, a nagyon szűk piaci lehetőség  miatt jelenleg nehéz helyzetben lévő építőiparnak  az épületfelújítás újabb munkalehetőséget  jelentene. Kevés új lakás épül a korábbi évi  negyvenezer helyett, jó ha tízezer, míg a minimálisan elvárható is tizenöt-húszezer lenne. A szakemberek  kényszerből külföldre mennek, itthon pedig  egyre nehezebb egy, egy munka elvégzésére  tetőfedőt, ácsot, kőművest, víz- és villanyszerelőt  találni. 

Utoljára frissítve: 2015-11-26 17:46:25

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>