. Ma Ervin napja van.
Foci EB: Albánia-Svájc 0:1
2016-06-11 19:42:34
Foci EB: Albánia-Svájc 0:1

Foci EB: Albánia-Svájc 0:1

Az A-csoportban Albánia és Svájc csapata egymás ellen kezdte az idei labdarúgó Európa bajnokság küzdelmeit.


Személy szerint kiegyenlített meccsre számítok, svájci győzelemmel. Alapozom ezt arra, hogy a selejtezők során az albánok védekezésben, a svájciak pedig támadásban voltak inkább jobbak, viszont az igazsághoz hozzátartozik, Gianni De Biasi albán válogatottja a szerbek elleni egyik selejtezőt a zöld asztalnál nyerte 3:0-ra, miután az UEFA vereséggel büntette a szerbeket a szurkolók miatt.


A svájciak útja az EB-re nagyon nehezen indult! Először is kapitányt váltottak, a nyugdíjba vonuló Ottmar Htzfeldet a bosnyák születésű Vladimir Petkovic, a Lazio korábbi trénere váltotta két évvel ezelőtt. Aztán két vereséggel kezdtek, onnan álltak fel és végeztek tavaly októberben a selejtezőcsoportjuk második helyén! Érdekesség, hogy a mai napon az Európa bajnokság történetének első testvérpárbajára kerülhet sor, hiszen az albán keretben ott van Taulant Xhaka, míg a svájci keret tagja Granit Xhaka, ők tehát testvérpár! Izgatottan vártuk kettejük összecsapását is!


Az albán kezdőcsapat: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Kukeli, Taulant Xhaka, Roshi, Abrashi, Lenjani – Sadiku – Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
A svájci kezdőcsapat: Sommer – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Ricardo Rodríguez – Behrami, Dzemaili, Granit Xhaka – Shaqiri, Seferovic, Mehmedi – Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (Spanyolország)
Nézőszám: 38.223 fő

1. perc: Az albánok kezdenek labdabirtoklással, majd gyorsan a svájciakhoz kerül a labda! Helyzet egyelőre nincs!
5. perc: Vezet Svájc! Shaqiri végez el egy szögletet a jobboldalon, betekert labdájára Fabian Schär érkezik középen és a kapujából rosszul érkező Berisha mellett bólint a hálóba! Jól kezdődik! 1:0
13. perc: A gólszerző Schär felrúgja a pálya baloldalán Lenjanit, szabadrúgás következik és előkerül a sárga lap is! A pontrúgéás veszélytelen
15. perc: Az ellenakciót Dzemaili indította el, aki középen Seferovicot ugratja ki, a lövés azonban gyenge és középre megy, csemege az albán kapusnak!
23. perc: Cana felrúgja Dzemailit a pálya közepén, ez is sárgát ér, meg egy szabadrúgást! Jöhetnek a svájciak!
31. perc: Óriási albán helyzet! Taulant Xhaka kiugratja Sadikut, aki 5 méterről a kapusba lövi a labdát, majd a kipattanó kalndos úton visszakerül hozzá, de akkor már Sadiku lesen van, ezt be is inti a partjelző! Megúszták a svájciak!
37. perc: Seferovic felé érkezik egy passz, Cana a védője, aki lemarad róla mert elesik, így aztán a földön fekve beleüt a labdába! A játékvezető észrevette a mozdulatot és kiosztott Canának egy sárgát, ebből pedig neki már volt, így a piros is előkerül! Emberhátrányban Albánia! A szabadrúgást Dzemaili végzi el, a labda a kapufán csattan!
43. perc: Granit Xhaka kiugratja Seferovicot a tizenhatoson belül, aki balról, 5 méterről lő, ám Berisha védi a próbálkozást!
46. perc: Egy percet hosszabbított a játékvezető, aki ezt követően lefújja az első félidőt!


Az albánok hozzák a tőlük megszokott kemény védekezést, de Cana ostobasága és a bekapott gól elég nehéz helyzetbe hozta őket! Gianni De Biasi dolga nagyon nehéz lesz a szünetben, hiszen át kell szerveznie a csapatát az emberhátrány miatt! A svájciak fölénye főleg a piros lap óta volt egyértelmű, hozták azt, amit tudnak, ezért magabiztosan vezettek, uralták a találkozót! Szusszanjunk egyet!


46. perc: Folytatjuk! Csere nincs! Érdekes, mert emberhátrányban vannak az albánok! Mindegy, Svájc kezdi ezt a félidőt.
50. perc: Sadiku megint kiugrik a pálya közepén. A svájciakat az mentette meg a biztos góltól, hogy Djourou beleért a labdába, így azt Sommer kapus meg tudta fogni!
53. perc: Svájc járatja a labdát az albán tizenhatos előtt, végül Xhakától Seferovichoz kerül, aki eltalálja a kapust! Ez is helyzet volt!
61. perc: Albán csere következik! Taulant Xhaka távozik, Kace érkezik! Svájc is meglép egy cserét, Mehmedi helyére érkezik Embolo!
63. perc: Kace most állt be majd beakasztott az ellenfél gatyájába, ezt pedig sárga lappal honorálta Velasco Carballo! A megítélt szabadrúgás Berisha kezében landolt!
67. perc: Embolo labdát szerez a középpályán, máris megy a kiugratás Seferovic felé, ő azonban a kapu helyett a kapusba küldi a labdát! Behrami közben durván belerúgott az egyik albán játékosba, ezért is sárga jár!
73. perc: Cserél Albánia! Roshi hagyja el a pályát, Cikalleshi áll be a helyére! Ez volt a második albán csere!
75. perc: Türelmesen járatták a labdát a svájciak, végül balra kerül Embolo elé, ő pedig a kapu fölé lőtt! Ezután jött egy csere; Dzemaili helyére Frei érkezett a svájciaknál!
76. perc: Sadiku kap labdát a jobboldalon, majd három méterről az oldalhálót találja el! Albán helyzetecske megint!
82. perc: Jön az utolsó albán csere! Sadiku helyén Gashi folytatja a továbbiakban!
88. perc: Gashi kap egy szenzációs kiugratást, les nincs, egy az egyben marad a kapussal, aki kivédi az albán lövését! Kihagyta az utolsó esélyét az egyenlítésre Albánia!
89. perc: A svájciak is cserélnek egy utolsót, Gelson Fernandes érkezik Shaqiri helyére!
90. perc: Kukeli lökte fel Embolót, ez nem tetszett a bírónak, aki fel is mutatta a sárgát!
92. perc: Mavraj is fellöki az egyik svájcit, ez is sárga lap! Idegesek a srácok!
94. perc: Vége a meccsnek! Svájc is győzelemmel kezdett!


A második félidőben is mezőnyfölényben játszott Vladimir Petrovic együttese, ennek ellenére volt esély az albán egyenlítésre! Más kérdés, hogy a lehetőséggel Gashi nem tudott élni. Az albánoknak biztosan lesz egy eltiltottjuk a következő körben. Svájc tehát 3 ponttal a zsákban készülhet az újabb meccsére, miután megérdemelt győzelemmel kezdték a tornát! A végén ideges hangulatú találkozót fújt le a spanyol játékvezető! Folytatás ebben a csoportban június 15-én!

(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-06-11 19:53:29

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>