. Ma Zita napja van.
Foci EB: Németország-Franciaország 0:2
2016-07-08 10:22:54
Foci EB: Németország-Franciaország 0:2

Foci EB: Németország-Franciaország 0:2

Az Európa Bajnokság utolsó előtti találkozóján a németek és a franciák küzdöttek meg egymással a másik döntős helyért.


A két csapat utoljára Párizsban találkozott egy olyan meccsen, amely mindkét fél számára nagyon rossz emlékeket ébreszt, hiszen 2015. november 13-án ők is átélték a párizsi terrortámadás éjszkáját. Joggal remélhetjük, hogy ma csak az egyik csapat lesz szomorú, mert ugye ez az elődöntő, itt valakinek búcsúznia kell, ráadásul, ez alkalommal rengeteg rendőr és katona felügyeli a rendet Marseille utcáin.


Mi szól a németek mellett? Egyrészt a legutóbbi világbajnokságon a csapat az elődöntőben a házigazda Brazíliát verte 7:1 arányban. Ha ugrok két évet az időben és megvizsgálom Joachim Löw tanítványainak mostani szereplését, akkor is azt látom, hogy a német gárda esélyesebb, hiszen a lengyelek elleni csatát leszámítva minden eddigi találkozójukon úgy jöttek le a pályáról, hogy valamilyen formában győztesen kerültek ki a párbajokból. Ugyanakkor a németeknek nem volt könnyű dolguk, hiszen három alapember is hiányzott Hummels, Khedira és Gomez személyében. Ennek megfelelően át is alakult a német kezdőcsapat. Hummels helyére nem került be új ember, Hectort rendeli majd hátra védekezni Löw. Viszont a sérült Khedirát és Gomezt Schweinsteiger és Emre Can pótolja majd és Draxler is kezd a hátrasorolt Hector helyén. Ennyit a németekről!

Mi szól a franciák mellett? Hát például az, hogy az eddig általuk rendezett két világversenyt a francia válogatott megnyerte. 1984-ben Európa bajnokságot, 1998-ban pedig világbajnokságot nyertek. 18 évvel később a németek ellen a koncentrált, türelmes, fegyelmezett védekezés lehet a kulcs a győzelemhez és persze az Izland ellen látott, mindent elsöprő támadójáték. A mostani találkozóval kapcsolatban meglepő, hogy Didier Deschamps egyáltalán nem változtatott a kezdőcsapatán az előző körben látotthoz képest, most is ugyanazok léptek pályára, akik ezt Izland ellen tették. Már csak az a kérdés, hogy az eddig magabiztosan menetelő német csapatot sikerül-e megállítani, esetleg az ellenfél gázol át a franciákon.


A német kezdőcsapat: Neuer – Höwedes, Boateng, Hector, Kimmich – Schweinsteiger, Kroos, Draxler, Özil, Emre Can – Müller – Szövetségi kapitány: Joachim Löw
A francia kezdőcsapat: Lloris – Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra – Moussa Sissoko, Matuidi, Pogba – Giroud Griezmann, Payet – Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olaszország)
Nézőszám: 67.000 fő


1. perc: A tiszta kékben játszó franciák kezdik a találkozót, szokásos fehér-fekete szerelésében a német csapat! Az olasz Nicola Rizzoli már meg is adja a jelet a kezdésre! Hát akkor lássuk!
7. perc: Griezmann kap egy labdát miután kényszerítőzött Payet-vel középen a tizenhatoson belül, majd ellövi a jobb alsó irányába 14-ről, Neuer kiüti! Nagyot kellett védenie!
13. perc: Emre Can tálal Müller elé jobbról, a csatár pedig éppen csak elhibázza a hosszú alsó!
14. perc: Aztán még egy helyzet! Ezúttal Müller adja vissza balról a kölcsönt, 14-ről Emre Can lövi el a labdát, Lloris és a kapufa véd közös erővel!
26. perc: Kroos jobboldali beadását Umtit takarítja a baloldalon ácsorgó Schwinsteiger elé, aki kapura küldi, de Lloris fölé üti a labdát!
36. perc: Griezmannt löki el Boateng 28 méterre a kaputól, Rizzoli lefújja! ez nem tetszik Emre Cannak, aki hiszti rohamot kap a döntés miatt, egy sárga lap talán lenyugtatja!
42. perc: Umtiti passzol Evra elé a baloldalon, ő megjátssza Griezmannt, aki az oldalhálóba lő a tizenhatoson belülről!
43. perc: Evra felrúgja Kroost, Rizzoli pedig felmutatja neki a sárgát!
45. perc: Tizenegyes! Egy jobboldali szögletbe kézzel ért bele Schweinsteiger a tizenhatoson belül, meg is kapja a büntetőt a francia csapat! Griezmann végzi el, aki a bal alsóba küldi a labdát nagyon határozottan! Schweinsteiger megkapja a sárga lapját! Vége az első félidőnek! 1:0


Enyhe német mezőnyfölényt láthattunk az első félidőben, mégis a franciák vezetnek Schweinsteiger butasága miatt. Nekik is megvoltak a helyzeteik, nyilvánvalóan most az öltözőben ők lehetnek nyugodtabbak. A németeknek ezek után még jobban fel kell pörgetniük a játékot ha ők szeretnének döntőt játszani, biztos vagyok benne, hogy ennek érdekében Joachim Löw mindent meg is tesz majd. Izgalmas második félidő elé nézünk.


46. perc: Csere nincs! Kezdődjék az izgalmasnak ígérkező második félidő, német kezdőrúgással!
50. perc: Csúnyán odalép Draxler Sissokónak, ez is sárga lap! Nekem sem tetszett! Hát még a bírónak!
61. perc: Egy sprint közben Boateng meghúzódik, le kell cserélni! Mustafi érkezik a helyére!
66. perc: Cserélnek a németek! Emre Can hagyja el a pályát, Mario Götze jön helyette!
71. perc: Cserélnek a franciák is! Payet jön le, Kanté érkezik! Pontatlanul játszanak a németek!
72. perc: Kettő! Griezmann! Labdát veszít Schweinsteiger, Pogba szerezte meg, aki kicselezi a baloldalon Mustafit, a beadására rosszul jön ki Neuer, a középen álldogáló Griezmann pedig bepasszolja! 2:0
74. perc: Kimmich kap labdát kissé balra a kaputól a tizenhatos előterében, majd megcélozza a bal felsőt, de csak a kapufát találja el!
75. perc: Kanté belerúg Draxlerbe, sárga lapot kap! Jogos!
78. perc: Francia csere! Gignac jön Giroud helyére! Ez tehát a második változtatás!
79. perc: A németek utolsó cseréje következik! Leroy Sané áll be Schweinsteiger helyére! Aztán Kroos betekeri a szabadrúgást balról, Sané beleér, de a labda kimegy a bal kapufa mellett!
86. perc: Griezmann labdát szerez hátul, majd szólóba kezd, végül a tizenhatoson belülről Neuer kezébe gurít középre! Ebben több volt! Ollézik a francia közönség!
91. perc: Jön az utolsó francia csere! Antoine Griezmann helyére Johann Cabaye érkezik! Ünnepelheti legalább a közönség a pihenni térő csatárt!
93. perc: Egy jobboldali német beadást középen Kimmich fejel Müller fejére, onnan megy a kapu felé, de egy óriási vetődéssel hárít Lloris!
95. perc: Vége a mérkőzésnek! Németország 20 év után sem lesz Európa bajnok! Franciaország lesz ott a döntőben!


És ehhez elég volt két ostoba hiba a német védekezésben. A meccs előtti felvezetőmben a blogomon azt írtam, hogy a franciák nem hibázhatnak akkorát védekezésben, amekkorát például Izland ellen kétszer is! Nem is hibáztak. Azt viszont nem gondoltam, hogy pont a németek teszik ezt meg! Megtörtént, Joachim Löw ezzel búcsúzik a német válogatott kispadjától. Ősszel új fejezet kezdődik a német válogatott életében. A franciák ezen a mérkőzésen türelmesek voltak, nagyon okos, taktikus játékot mutattak be, könyörtelenül használták ki az adódó lehetőségeiket így megérdemelten jutnak tovább.

Július 10-én vasárnap tehát Portugália és Franciaország döntőzik Párizsban, a Stade de France-ban, ahol a francia válogatott harmadszor nyerhet világversenyt a rendező ország képviselőjeként.
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-07-08 10:43:34

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>