. Ma Ervin napja van.
Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019-03-24 21:03:57
Fogynak a vadmacskák a Gemencben

Fogynak a vadmacskák a Gemencben

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van.

A vadmacskák elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűntek. A gemenci ártéri terület vonzáskörzetében és puffer zónájában az ember által épített terület nagysága megnövekedett. Az itt  élő házi macskák egyre nagyobb számban fordulnak elő Gemencben is.

A Gemenc Zrt. dolgozóinak beszámolója  szerint  a gemenci árteret átszelő 55-ös főúton, valamint a vasút mentén  egyre kevesebb vadmacskával találkoznak, s lesznek azok baleset áldozatai.  Az is tapasztalják, hogy egyre több a keverék  - házi és vadmacska macska – alomból született utód, félő, hogy már tiszta vonalú európai vadmacska nem is fordul elő Gemencben.

Az elmúlt év őszén indult felmérés  elsődleges célja, hogy a szakemberek  információt gyűjtsenek a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tényleges tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhelyeiről és számáról. A felmérés során  ez év januárjától élve fogó csapdákat is kihelyeztek  a genetikai vizsgálatok  elvégzése miatt, valamint, hogy szőr- és esetlegesen ürülékmintákat gyűjthessenek.

Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni, és mintát venni. A tényleges genetikailag tiszta faj jelenlétét csak a vizsgálatok elvégzését követően tudják biztosan  állítani. A genetikai vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem végzi majd el. Az élve befogott példányoknak lemérik a súlyát, a testük hosszát, valamint a farkuk hosszát is, ami meglehetősen nehéz feladat az állatok vadsága miatt , éppen ezért fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisan  fél órára csökkentették.

A szakemberek bíznak abban, hogy közel 20 év után újra sikerül majd erről a kisragadozóról és előfordulási helyeikről a Gemencben ismét megbízható adatbázist készíteni.
(fotó: Kövesi Sándor)

Utoljára frissítve: 2019-03-24 21:05:07

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>