. Ma Ervin napja van.
Gazdag leletanyagra leltek a régészek
2021-07-18 02:11:58
Gazdag leletanyagra leltek a régészek

Gazdag leletanyagra leltek a régészek

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata során a reméltnél is nagyobb arányban kerültek elő leletek.

Antropológusok és régészek közreműködésével 2020. augusztusában kezdődött meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata. Az Agrárminisztérium támogatásával, mintegy öt éven át zajló munkálatok során a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészei és a Szegedi Tudományegyetem antropológusai végeznek régészeti feltárásokat, melynek során felnyitják a tömegsírokat, különválasztják a bennük talált csontvázakat, azokat osztályozzák, elvégzik  antropológiai morfológiai vizsgálatukat, valamint régészeti leletmentést végeznek.

A tömegsírok feltárásának elsődleges célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően új interaktív kiállítás keretében mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét. A célok között szerepel, hogy a mohácsi csata 500. évfordulóján keresztény szertartás keretében kaphassák meg a végtisztességet a megalázó módon eltemetett mártíroknak, ennek érdekében számos fejlesztésre is sor kerül a jövőben. Olyan emlékhely létrehozása szerepel a tervek között, amelyik egyszerre állít emléket az 1526-os vesztes és az 1687-es győztes nagyharsányi csatának.     

Az öt tömegsír közül az első feltárása várhatóan nyár végére, ősz elejére fejeződhet be. Az eddigi munkálatok során a reméltnél is gazdagabb leletanyag került elő a földből, annak tisztítása és vizsgálata a következő időszakban kezdődik. A III. számú tömegsírban nyugvókról már most is vannak előzetes feltételezések, a csontokon talált  sérülések kivégzésre utalnak, de ezeket alapos laboratóriumi munkával kell megerősíteni a következő egy évben.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>