. Ma Zita napja van.
Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018-10-13 22:08:41
Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok

Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok

Virgilius Moldovan óriási, meztelen testeket ábrázoló szobraiból nyílt tárlat Pécsett a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

Fennállása óta  első alkalommal  csak 18 éven felüliek tekinthetik meg  a Zsolnay Negyed m21 Galériájában megnyílt kiállítást.  Virgilius Moldovan román szobrászművész közel  harminc alkotása  se méretében, se pedig tartalmában sem hétköznapi.  A monumentális, több méter magas meztelen emberi testek valósághű ábrázolásukkal próbára teszik a látogatók nyitottságát.


A Plain Stories / Leplezetlen történetek című kiállításon a főleg szilikonból és műgyantából készült aktszobrok között szerepelnek olyan ismert személyek, mint Picasso, Hitler vagy Rubens.  E mellett  olyan alkotások is láthatók, amelyek valósághűen ábrázolják az erős érzelmeket  az emberi arcokon,  de  egy egyszerű kar is része a tárlatnak. Az általános szépségideáltól merőben eltérő, groteszk szobrok realisztikussága sokszor zavarba ejtő, akár sokkoló, de az biztos, hogy erőteljes érzelmeket vált ki a szemlélőből.


Virgilius Moldovan szobrai egyszerre időtlenek és aktuálisak. Aktuálisak, mert az alkotó minden művének alapgondolatát egy konkrét esemény, történet veti fel, melyet a környezetére érzékenyen reagáló értelmiségiként él meg és dolgoz fel, belesűrítve egy monumentális pillanatképbe a szoborkompozíció témáját. A méretnövelés, az emberi test lágyságát idéző anyaghasználat (szilikon), annak festői megközelítése, a látszólag kimerevített pillanatok, a viselkedési normákon túllépő pózok, illetve a testiség közvetlen bemutatása olyan szobrászi kreációt eredményez,  ami erőteljesen próbára teszi a befogadó hozzáállását, nyitottságát. Ugyanakkor a művész  olyan általános érvényű morális értékekre próbálja meg felhívni a figyelmet leplezetlen szobortörténetei által, amelyek az erőteljes, harsány fogalmazásmód mögött örökérvényként csendben meglapulnak, várva a szemlélő gondolati felfejtését.


A brassói születésű (1955) Virgilius Moldovan a Ceauşescu rendszer embertelensége elől menekülve Bécsben telepedett le. Itt él és alkot immár több mint három évtizede. Tanulmányait még a kolozsvári Akadémián folytatta (1975–79), ahol Kós Károly fia, Kós András osztályában alapozta meg szobrászi látásmódját, formavilágát. Alkotói szemlélete és szobrászatának formajegyei két irányból eredeztethetőek: a lényegre törő, már-már nyers és monumentális balkáni megközelítés mellett a bécsi új-expresszionista mozgalom hatásán keresztül a nyugati művészet konceptualista, történeti beágyazottságon alapuló gondolkodásmódját idézi. Ausztria és Románia mellett Hollandiában szerepel a legtöbbet munkáival, de megfordult már a világ számos pontján, fontos kiállítási helyszínén.


A kiállítás  december 2-ig lesz látható.

Utoljára frissítve: 2018-10-13 22:09:29

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>