. Ma Ervin napja van.
Guinness-rekord kísérlet a Balatonon
2016-08-27 02:48:53
Guinness-rekord kísérlet a Balatonon

Guinness-rekord kísérlet a Balatonon

A Zrínyi emlékév alkalmából  balatoni zenés – hajós körutat  tesz 1566 percben  augusztus 26-27. között a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar, melynek során a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszanak.

Mint ismert  Zrínyi Miklós, a szigetvári hős és katonái 1566-ban Szigetvárnál  állították meg a Szulejmán Szultán által vezetett török sereget.  A Zrínyi Emlékév kapcsán a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar zenés, a Balaton körbehajózásával felállított Guinness-rekorddal kíván tisztelegni  a hősök  előtt.  

A rekordkísérlet  augusztus 26-án  este hat órakor veszi kezdetét Balatonföldváron és  augusztus 27-én este nyolc  óra  hat perckor ér véget Siófokon, azaz 1566 percen át tart, amelynek során mind a 23 kikötőben a hajó fedélzetéről adnak majd  koncertet. A kikötőkben többször is előadják majd Kraul Antal Zrínyi-indulóját, amelyben  a horvát Ivan Zajc Zrínyi-operájának egyes melódiái is felcsendülnek.

A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar e rendkívüli zenei teljesítménnyel  szeretné felhívni  az emberek figyelmét az európai történelmet befolyásoló 1566-os szigetvári eseményre.

A szigetvári zenészeknek nem ez az első rekordkísérletük, 2001-ben az Élőzene Világnapján Baranya 12 városában 24 óra alatt, 13 félórás koncertet adtak, ebből a nyitó- és a záró hangversenyre Szigetváron került sor. Ugyanekkor a Guinness World Records londoni központjával megszakadtak a tárgyalások a rekord bejegyzéséről és egyben egy új kategória felállításáról - a legtöbb koncert egy nap alatt -, az együttes tagjainak életre szóló élményt adott a rekordkísérlet.

Rá egy évre szintén június 21-én újabb rekordkísérletet hajtottak végre, a Hévíz nevű hajó fedélzetéről 22 húszperces koncertet adtak a Balaton 22 kikötőjében 24 óra leforgása alatt. A 2004. év sem maradt extra zenei teljesítmény nélkül, az Európai Unióhoz történő csatlakozás alkalmából menetzenével vonultak át Szentgotthárd-Rábafüzesről az első uniós településig, az ausztriai Heiligenkreuzig.

A következő év, 2005. különleges koncertsorozata mások megsegítésére és a beteg gyermekekre irányította a figyelmet. Ekkor a Dunántúl megyeszékhelyein, Budapesten, valamint a kezdeményező Szigetváron adtak térzenét, amelyek bevételét az Aranyág Alapítványnak ajánlották fel. A koncertsorozat 2010-ben folytatódott a keleti országrészben, akkor Budapesten és a Dunától keletre fekvő megyeszékhelyeken és végül Szigetváron léptek fel, s adtak 11 negyvenöt perces térzenét, amelyek bevétele szintén az Aranyág Alapítvány számlájára került.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>