. Ma Gyöngyi napja van.
Hamvas napok az Ördögkatlanon
2019-07-30 02:12:04
Hamvas napok az Ördögkatlanon

Hamvas napok az Ördögkatlanon

Július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál öt napon át félezernél is több program várja a katlanlakókat

Az összművészeti fesztivál Baranya megye négy településén - Kisharsány, Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd - színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal, valamint könnyű- és komolyzenei koncertekkel várja a kultúra szerelmeseit.

Az Örkény Színház  több produkcióval érkezik, valamint a Dollár Papa Gyermekei elnevezésű társulat Árvácska című előadása is látható lesz majd Kulka Jánossal. A koncertek között lesznek komolyzeneiek is, mint Kodály Zoltán Háry János című daljátéka Dinyés Dániel vezényletével Beremenden. Beck Zoli szerzői estet tart melynek címe A nemzedék nélküli ember és hordót fest Magnus Maloy (Mongooz and the Magnet zenekar tagjával közösen. Az irodalmi estek mellett workshopok és képzőművészeti események is helyet kapnak a programok sorában. Többek között a  Vylyan Pincészet palackozója kiállítótérré átalakított előterében Pinczehelyi Sándor nyolc képe lesz látható.

Várhatóan sokakat vonz majd  a k2 Színház kifejezetten erre az alkalomra Hamvas Béla Karnevál című művéből készített, monstret 8 órás előadása,  amit délután 4-től éjfélig játsszanak majd több szünettel, vacsorával egybekötve a beremendi Megbékélés kápolnája körüli téren a fesztivál utolsó napján. A Megbékélés Kápolna mögött kialakított játéktér ad majd helyet a négy napon át tartó Hamvas-napoknak, amelynek keretében lesz nyílt próba, beszélgetés a darabról, de Hamvas-passport is, amelybe pecséteket lehet gyűjteni, ugyanis aki részt vesz legalább két ilyen programon, azok között nézői helyeket sorsolnak ki, mert viszonylag limitált – nyolcvan - lesz a nézőszám. Akiknek pedig 4 pecsétje gyűlik össze, illetve a Karnevált is végigülik, azok k2 Színházas ajándékcsomagokat kapnak. E mellett szintén Beremenden a Kovácsműhelyben a kaposvári harmadéves színész osztály vizsgaelőadása, Hamvas Ördöngösök című műve látható lesz.

A fesztivál  díszvendége lesz Reisz Gábor filmrendező, a Hagyományok Háza, ez utóbbi, saját helyszínen, ahol a táncház és a mesemondás mellett közös énektanulás, kiállítások, hangszeres szólisták és együttesek is várják az érdeklődőket. A Vylyan teraszon pedig a Jelenkor Kiadó. S természetesen megemlékeznek a fesztivál indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának tizedik évfordulójáról is, emlékszobájában rendszeresen lesznek programok archív hangfelvételek bejátszásával, emlékkoncerttel, beszélgetésekkel.

Idén öt külföldi zenekar is fellép az Ördögkatlanon, többek között az Afrikából érkező kilenctagú benini, de lesz egy amerikai  23 tagú zenekar is, egy 13 tagú francia csapat is - a Wombo Orchestra barátai – és a  Wombo maga is. Emellett  az új játszóhelyszínek, mint a Beremenden az Ördögkatlan ideje alatt  felavatásra kerülő színház bekapcsolódása lehetőséget teremt  arra is, hogy  egyes produkciókból három-négy előadást is meg tudjanak tartani.

S igazán különleges esemény lesz a Pina Bausch táncművész tiszteletére rendezett flashmob, a Season March (Szegfű-vonulás) című híres táncjelenetet a jelentkezők Kovács Gerzson Péter, TranzDanz társulat vezetőjének segítségével tanulják majd be a benne résztvevők.

A mintegy 200 millió forintból megvalósuló rendezvényen a szervezők reményei szerint idén is minden eddiginél több, 80-100 ezer embert vesz majd részt.

További híreink
Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
Jelentős római kori pénzlelet-együttes került elő Dél-Baranyában.
2019-10-22 21:46:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A lakásépítő cégek kivárnak
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérést végzett 400 cég megkérdezésével, a 2019. év eddig eltelt, illetve hátralévő időszakáról, milyen változáso...
2019-10-22 21:25:34, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
Ismét önkormányzati választásokat tartottak hazánkban, Baranyában az előzetes adatok szerint a szavazatra jogosultak 48,27 százaléka adta le a voksát.
2019-10-13 20:42:48, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Caramel, Pápai Joci, David Yengibarian, Parno Graszt és számos program várja a pécsieket szeptember 26-29. kö...
Bővebben >>