. Ma Ervin napja van.
Harmóniában a szakmaiság a könnyed kikapcsolódással
2019-08-09 15:25:18
Harmóniában a szakmaiság  a könnyed kikapcsolódással

Harmóniában a szakmaiság a könnyed kikapcsolódással

A szeszélyes időjárás ellenére az elmúlt esztendőnél is több látogatót vonzott a Szentlőrinci Gazdanapok három napos eseménysora.

 

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ által immár huszonhatodik alkalommal megrendezett mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon minden eddiginél több, 450 kiállító mutatta be szolgáltatásait, termékeit, de test közelből voltak láthatók a  legkorszerűbb mezőgazdasági gépek is. S bár a hétvége időjárása eléggé szeszélyes volt, a rendezvények közül egyedül a mezőgazdasági gépek szombati szántóföldi bemutatója maradt el.


- Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a mezőgazdasági gépforgalmazók, állattenyésztők és az ezekhez kapcsolódó tevékenységet folytató cégek és élelmiszeripari vállalkozások, valamint őstermelők, kistermelők, kézművesek mutatkoztak be a vásár három napja alatt, amelynek során nemcsak egymással cserélhették ki tapasztalataikat, de a termékeiket megvásárlókkal is közvetlen párbeszédet folytathattak a kiállítók. Ezekből a találkozásokból később akár üzleti kapcsolatok is születhetnek majd – emeli ki a vásár egyik legfontosabb eredményét Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.


Kitért arra is, hogy az idei vásár minden szempontból sikeres volt, ugyanis a kiállítók száma meghaladta a korábbi esztendőkben megjelentekét, valamint az elmúlt évinél is többen látogattak ki a Gazdanapokra a szeszélyes időjárás ellenére is. A pénteken este lezúdult nagy mennyiségű eső miatt pedig mindössze a mezőgazdasági gépek szombati szántóföldi bemutatója maradt el.  


Szólt arról is, hogy a megnyitót követően a Kistermelők Házában megrendezett szakmai tanácskozás középpontjában az agrárfinanszírozás, valamint a helyi gazdaság és a vidék jövője állt, ami egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár-szaktanácsadók részére szervezett akkreditált program is volt. Ezen belül is kiemelt helyen szerepelt az eredményes ökológiai gazdálkodás digitális agrárstratégiában és a precíziós gazdálkodásban elfoglalt szerepe.


A tanácskozás keretében jelentették be, hogy már megszületett a kormányhatározat a Digitális Agrár Stratégia  megvalósításáról. Várhatóan a jövőben  a végrehajtásához szükséges rendeletek is napvilágot látnak, amelyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gazdálkodók létrehozhassák a digitalizációhoz  szükséges  eszközparkjukat. Egyebek mellett ehhez kapcsolódóan elhangzott, ahhoz, hogy ezt eredményesen is tudják alkalmazni majd a gazdálkodók elengedhetetlen feltétel, hogy a saját gazdaságukról minél több adattal rendelkezzenek – termésszerkezet, üzem, termékpálya -, mert csak ezek ismeretében lesznek képesek  jelentősen növelni a bevételeiket. E mellett fontos az is, hogy ne csak az eszközt és az ezek alkalmazásához szükséges tudást kapják meg, hanem  szolgáltatásként a folyamatos  segítséget is. Éppen ezért a szaktanácsadók ilyen irányú képzése szintén elengedhetetlen a stratégia sikerességéhez, valamint az, hogy a gazdálkodáshoz szükséges adatok egységes rendszert alkossanak.


- Elsődleges célunkat, hogy a vásáron a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett mind nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai termékek népszerűsítése is elértük, s egyben azt is, hogy idén is a szakmaiság jól ötvöződött a könnyed kikapcsolódással. Ennek jegyében kezdjük meg napokon belül a huszonhetedik Szentlőrinci Gazdanapok előkészítését – zárja értékelését Pohl Marietta.

A Szentlőrinci Gazdanapokon évről évre elismerik és jutalmazzák azokat a kiállítókat, akik kiemelkedő teljesítményt  nyújtottak a hazai mezőgazdaságban, illetve élelmiszeriparban, hozzájárultak a magyar vidék fejlődéséhez, hagyományaink őrzéséhez. Így volt ez a 2019-es XXVI. Szentlőrinci Gazdanapokon is.

 

A XXVI. Szentlőrinci Gazdanapok Nagydíját a Pécsi Agroker Kft., az Élelmiszeripari Nagydíjat a Szigetvári-Hús Kft., a Mezőgép Kiállítási Nagydíját a Tomelilla Kft., a Mezőgazdasági Nagydíjat a Helyből Finomat Szövetkezeti Együttműködés, A Kistermelői Nagydíjat a Hobbi Kert, Bódis János és Horgas Tímea kistermelői családi gazdaság, a vállalkozói központ Kiállítási Nagydíját a Chilion Magyarország Kft. kapta.

 


A vasárnap délután megrendezett traktoros ügyességi versenyen 16 nevező vett részt, melynek helyezései az alábbiak:


1.    Egyed Rajmund Zalavár
2.    Szekeres Balázs Lakócsa
3.    Veszelovszki István Dunapataj


Nemzeti Vágta a 26. Szentlőrinci Gazdanapokon
Az előfutam napját a szigetvári Zrínyi vitézek és a siklósi huszárok hagyományőrző bemutatója nyitotta, amelyet a Szentlőrinci Vágta előfutama követett. A döntő futamok eredményei:

Felnőttek:
 
Kővágószőlős – Bagonyi Gergely – Déva Szándék
Decs – Schvarzenbart Bálint – Korona Tangó
Tapolca – Pék László Lajos – Bin Sadi P
 
Kishuszárok:
 
Üllő – Homolovics Klaudia – Dynamite
Kalocsa – Veszelovszki Réka – Mózes
Nyúl – Marczali Laura – Csabi
 
A felnőttek versenyében mindhárman, a kishuszároknál csak a győztes kvalifikált Budapestre.

Utoljára frissítve: 2019-08-09 15:28:12

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>