. Ma Ervin napja van.
Határon átnyúló kutatási program
2013-08-10 15:59:29
Határon átnyúló kutatási program

Határon átnyúló kutatási program

Határon átnyúló kutatási program, amely egy új lehetőség a tandíj összegének megkeresésére is.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara az unió magyar-horvát IPA együttműködési programjának keretében két, összességében 80 millió forint pályázati forrást nyert el. A támogatás felhasználásával megvalósuló programok szervesen kapcsolódnak a kar eddigi programszervezési, kutatási és tudományos tevékenységéhez.  

Az egyetem és a partnerintézmények szakemberei a horvát-magyar határ menti területen indított kutatásokba minél szélesebb körben kívánják bevonni a FEEK hallgatóit, annak érdekében, hogy elsősorban az önköltséges helyekre bekerült fiataloknak lehetőséget adjanak a költségtérítés összegének előteremtésére.
A megvalósításra váró projektek a kar profiljához illeszkedően a foglalkoztatással, valamint a nehéz helyzetben lévő emberek munkaerő-piaci esélyteremtésével kapcsolatosak.

A korábbi együttműködések tapasztalataira építve a foglalkozás-egészségügyi területen fő cél a foglalkozások egészségi követelményeit tartalmazó, hiánypótló szakkönyv kidolgozása és megjelentetése. A projekt végére elkészülő szakmai anyag felhasználható a foglalkozás-egészségügyi orvosok, munkaközvetítők, munka- és pályaválasztási szakemberek tevékenységének segítésére, illetve továbbképzések indítására. A projekt új és átfogó ismereteket nyújtó, az egészséget, az emberi tényezőket, a környezetet és a foglalkoztatást összhangban kezelő szakirodalom elkészítésére, gyakorlati alkalmazására irányul.

A tevékenység másik területe egy különösen nehéz helyzetű csoport, a pszichésen akadályozott emberek foglalkoztathatóságának elősegítése. A kutatók szerint Magyarországon és Horvátországban a mentálisan akadályozott emberek nagy része meglévő képességeik alapján vagy azok fejlesztésével alkalmassá tehetők a munkavégzésre. Ennek ellenére a munkáltatói magatartások és a csoporthoz tartozó emberek bizonytalanságai gátolják e törekvést. A pszichésen akadályozott emberek esélyeinek javítása alapos helyzetfeltárással, szakmai, módszertani megalapozással, illetve az intézmények közötti együttműködés erősítésével oldható meg a program végrehajtása során.

A pályázati együttműködésben horvát részről az eszéki Egészségház (Dom Zdravlja Osijek), magyar részről civil szervezetként a Humán Innovációs Csoport vesz részt. A projekt vezetése a korábbi kooperáció alapján különösen számít a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, illetve az eszéki társszervezet (Hrvatski Zavod Za Zaposljavanje Osijek) szakmai közreműködésére.

Utoljára frissítve: 2013-08-10 16:00:15

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>