. Ma Eleonóra napja van.
Hatékonyabb védelem 120 millió turistának
2018-07-11 02:46:28
Hatékonyabb védelem 120 millió turistának

Hatékonyabb védelem 120 millió turistának

Július 1-jétől a szervezett utazások résztvevőinek  érdekeit szigorúbb fogyasztói jogok védik.
  
Az új szabályok nem csupán a szervezett társasutazásokra vonatkoznak, hanem azokat a turistákat is védik, akik a kombinált nyaralás más formáit veszik igénybe. Mint például, olyan testreszabott utazási csomagokat, amikor az utazó egyazon online vagy offline értékesítési helyen különböző elemek közül választhat.


Az új szabályok védelmet nyújtanak ezentúl az „utazási szolgáltatás-együttesek” esetében is, amikor az utas egyazon értékesítési helyen, ám külön helyfoglalási eljárás révén vásárol utazási szolgáltatásokat, vagy ha az utazási szolgáltatás egy bizonyos honlapon történő lefoglalását követően egyéb szolgáltatás egy másik honlapon való foglalására vonatkozó ajánlatot kap.


Mint Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos elmondta, könnyű az interneten nyaralást foglalni, de mindannyian szeretnénk biztosak lenni abban, hogy teljes körű védelemben részesülünk, ha valami probléma adódik. Ennek jegyében a szervezett utazásra vonatkozó új szabályok igazodnak a digitális korszakhoz és az üdülésfoglalás új lehetőségeihez. Kitért arra is, az utazókat emellett új jogok illetik meg, és megfelelő védelemben részesülnek abban az esetben, ha az utazási vállalkozások csődbe mennek. Az új szabályok továbbá megkönnyítik az utazási vállalkozások számára azt is, hogy más országokban is kínálhassák szolgáltatásaikat.


Az új szabályok további előnyöket is biztosítanak az utazóknak, úgymint a vállalkozásoknak tájékoztatniuk kell az utazókat, hogy utazási csomagot vagy utazási szolgáltatás-együttest kínálnak-e részükre. E mellett egységes tájékoztató forma-nyomtatványokban kell ismertetniük résztvevőket megillető legfontosabb jogokat. Egyértelmű információkat kell nyújtaniuk az utazási csomag összetevőiről és jellemzőiről, áráról és az esetleges többletköltségekről. Amennyiben az utazók  - például természeti katasztrófák miatt  - nem tudnak visszatérni a szervezett nyaralásról, nem utazhatnak haza a tervezett időpontban, maximum három napra szállást kell biztosítani számukra. További éjszakák fedezésére az utasok jogairól szóló  rendeletek alapján kerül sor.


A szervezett utazásokat értékesítő vállalkozásoknak gondoskodniuk kell a fizetésképtelenség esetén igénybe vehető védelemről. Ez a garancia fedezi a visszatérítések és a hazaszállítás költségeit abban az esetben, ha a szervezők csődbe mennek. A garancia az utazási szolgáltatás-együttesre is vonatkozik. Az utazási csomag szervezőjét felelősség terheli, ha valami probléma merül fel, függetlenül attól, hogy ki nyújtja az utazási szolgáltatásokat.


Az új szabályok értelmében az utazók reális díj ellenében bármilyen okból lemondhatják a szervezett utazást. Ingyenesen lemondhatják nyaralásukat, ha az úti cél – például háború vagy természeti katasztrófa miatt – veszélyessé válik, vagy ha az utazási csomag ára több mint 8  százalékkal az eredeti ár fölé emelkedik.  


Az új szabályok a vállalkozások számára is előnyösek lesznek, ugyanis mostantól unió-szerte azonos szabályrendszert kell alkalmazniuk a tájékoztatási követelmények, a felelősség és más kötelezettségek  esetében. A tagállami csődbiztosításokat ettől fogva az egész unióban elismerik, ezen intézkedések lehetővé teszik, hogy az egész unió területén ugyanúgy működjenek, mint a székhelyük szerinti tagállamban.

További híreink
Új kukásautókra cserélik a régieket
Mintegy új harminc új kukásautóval cserélik le Pécsen a régi járműparkot.
2019-02-20 23:45:11, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Megkezdődött a felkészülés a brexitre
Az Európai Bizottság fokozza az uniós vállalkozásoknak szóló tájékoztatási tevékenységét a megállapodás nélküli brexitre való vámügyi felkészülés érdekében.
2019-02-19 02:55:00, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
Hatalmas pécsi siker Prágában, szinte minden díjat elhozott a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének fúvószenekara.
2019-02-18 21:42:20, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Négy tonna feletti hektáronkénti átlag napraforgóból sem elérhetetlen cél Magyarországon.
Bővebben >>