. Ma Ervin napja van.
Hatvan éven innen és túl
2014-12-10 02:41:35
Hatvan éven innen és túl

Hatvan éven innen és túl

Jövőre ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a Mecsek Táncegyüttes, amely annak idején a MÁV-nál működő tánccsoport tagjaiból alakult Simon Antal vezetésével.

- Annak idején az akkori divatnak megfelelően Rábai Miklós koreográfiákat adtak elő az együttesek, így a Mecsek is - mondja Molnár János, az együttes művészeti vezetője. - Simon Antal azonban a folklórt, a népi hagyományokat helyezte a középpontba, úttörőként ezek felhasználásával készített koreográfiákat. A Zalaegerszegi Fesztiválon Kamaratánc kategóriában mutatták be először ezeket a táncokat nagy sikerrel. Néhány év alatt az együttes olyan magas színvonalat ért el, hogy 1969-ben Szolnokon már a nagydíjat a Mecsek nyerte el.ű

Simon Antal 1970-ben a Budapest Táncegyütteshez szerződött, ezzel egy újabb korszak vette kezdetét. Több koreográfus követte egymást az együttes élén, megindult egy útkeresés. Sok jó táncosa volt a csoportnak, közülük volt, aki művészeti vezetőként is ténykedett, mint például Bodonyi István, aztán 1976-ban Bodai József került e posztra, aki teljes egészében a folklór elemekre építette az általa készített koreográfiákat, s egészen 1993-ig vezette az együttest. Tőle vette át a staféta botot a jelenlegi művészeti vezető, Molnár János.

- A tánccsoport tagjai ekkor már főleg fiatalok, középiskolások voltak, az utánpótlást pedig a közeli általános iskola tanulói, elsősorban a 39-es Dandár Úti Iskolából jelentették - folytatja tovább beszélgetésünket. - Bodai József vezetése alatt az együttesnek készített koreográfiát például Tímár Sándor is. Számos külföldi úton vettünk részt, nagy sikerrel. Haladt az együttessel a szekér. A DOZSO berkein belül működtünk. Aztán a 1989-es váltás az együttes életében is számos változást hozott, egyebek mellett, hogy 1996-ban megszűnt a Doktor Sándor-Zsolnay Művelődési Ház, s új helyet kellett keresnünk. Ebben az időben hoztuk létre a Mecsek Táncegyüttes Egyesületet is, amely a pénzügyi hátteret teremtette meg a további működésünkhöz, s ahhoz, hogy a nemzetközi fesztiválokon továbbra is részt vehessünk.  

A világ számos országában fordultak meg, volt olyan év amikor három külföldi meghívásnak tettek eleget. Sorra jöttek a díjak, s nőttek ki az együttes soraiból a koreográfusok, mint Vass Oszkár, vagy Molnár Péter, s 2000 óta a táncszínházi koreográfiákat készítő Bognár Józseffel is együtt dolgoznak.

Az együttes életében egy újabb színt jelentett, amikor 2003-ban megkezdte működését az általuk létrehozott Berze Nagy János Művészeti Iskola, amelynek tanárai között több olyan táncos is található, aki elvégezte a Táncművészeti Főiskolát. Az iskola tematikájában egyaránt szerepel a néptánc, népzene, népi tárgyalkotás, mint a színjátszás, vagy akár a bábművészet. Jelenleg 500 tanulója van, a legfiatalabb közülük hat éves. A legkisebbek pedig játszóházakban ismerkedhetnek a népi szellemi és tárgyi örökséggel.  

- Fontos volt az együttes utánpótlásának kinevelése miatt az iskola, mivel mire egy táncos igazán "elkészül" 22, 23 éves lesz, s akkor már abbahagyja, vagy máshol folytatja tovább, mert családot alapít, a munkája szólítja esetleg más városba, vagy országba - hangsúlyozza Molnár János. - Az iskola tanulói pedig a képzés ideje alatt egyfajta betekintést kapnak a művészetnek ezen szeletébe. Az együttesnek jelenleg huszonhat tagja van, nagyrészt elmúltak 18 évesek. A hatvan év alatt több száz táncosa volt az együttesnek, a jövő évben megrendezésre kerülő ünnepi műsorra, akit csak lehet igyekszünk meghívni közülük. A jubileumi rendezvényen a Mecsek Együttes mellett fellép majd a Lókötők, valamint a Mácsonyák névre hallgató utánpótlás csoportunk is.

S milyen emlékeket őriznek az egykori tagok?

- A Zsolnay gyár tánccsoportjának vezetőjét Németh Gézát bízták meg a városi együttes létrehozásával - mondja Farkas Rezső, az egyik alapító. - Ő hívott engem az együttesbe, amelynek tagja lett a két húgom Zsuzsa és Gyöngyi is. Másfél évtizeden át táncoltam a Mecsekben 1953-tól egészen 1968-ig. Majd amikor megnősültem, öt éven át a magyarszéki tánccsoport tagja voltam a feleségemmel együtt. Nagyon szerettem táncolni, sok szép emlék köt az együtteshez. Számos fesztiválon vettünk részt, nem csak Európában, de szerte a világban.

- Nagyon jó volt közösség - veszi át a szót Hosszú Józsefné Szalai Erzsébet, Kuksi. - A 45. évfordulón jöttek először össze a régiek, s léptek fel a fiatalokkal együtt.

Mint mondja, ő véletlenül került az együttesbe. Pécsett a tanítóképzőben végzett, a gyakorlóéveket Beremenden töltött, később Sumonyban is tanított, rövid időt Bicsérden töltött, majd Pécsre került. Egy tanfolyamon találkozott Simon Antallal, Toncsival az együttes akkori vezetőjével. Ő hívta az együttesbe, mert ott látta táncolni.  

- Nagyon szerettem táncolni, meg jól éreztem magam a próbákon is - folytatja. - Akkoriban hetente három próba volt, ami este nyolctól tízig tartott, hiszen mindannyian dolgoztunk. Egyetlen próbáról sem hiányoztam. Nagy segítséget jelentett, hogy az úttörőházban alhattam ezeken a napokon, mert Sumonyba a próba után már nem ment se vonat, se busz. Emlékszem az együttessel először Jugoszláviában voltam 1960-ban. Nagy élmény volt az a két hét. Mi voltunk első magyar tánccsoport, amelyik Jugoszláviába utazhatott. Felléptünk Szarajevóban, Zadarban, Rijekában is. Vonattal tettük meg az utat, egy külön vagon volt a miénk. A magas hegyek között vezetett az utunk, több kis hegyi faluban is felléptünk, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket.  

- Két bátyám már táncolt az együttesben, amikor én a tagja lettem - fűzi tovább a megkezdett gondolatsort a jelenleg Mohácson élő Dezső Attiláné Benkő Zsuzsa. - Az úttörőház gyerekcsoportjában táncoltam, s ott látott Simon Antal, Toncsi, s hívott az együttesbe. A férjemmel is az együttesben ismerkedtem meg, de sok házasság született a tagok között az évek alatt.  

Szinte egyhangúan vallják, Simon Antal vezetése alatt alakult szellemi műhellyé az együttes, mint ahogy mai napig is az. Sokat voltak együtt a próbák után is, közös programokat szerveztek, mint egy nagy család, úgy éltek. 

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>