. Ma Zita napja van.
Heisenberg: a szerelem ereje
2018-11-30 13:57:51
Heisenberg: a szerelem ereje

Heisenberg: a szerelem ereje

A Pécsi Harmadik Színházban mutatják be a népszerű brit író, Simon Stephens: Heisenberg című művét, a két főszereplő Benedek Miklós és Ullmann Mónika.


Alex egy hetvenen túli agglegény, Georgie a negyvenes éveiben járó, szókimondó anya. Az előbbi gátlásos ember, a szokásaihoz mindenáron ragaszkodó hentes, aki fél évszázada naplót vezet, s minden bejegyzése szigorúan ötven szóból áll. Zárkózott, ámbár a lelke mélyén kalandvágyó, művelt úriember. Másikuk egy vibráló, bőbeszédű, szertelennek tűnő, örök pezsgésével a bizonytalanságát, félelmeit palástoló nő. Első pillantásra egy közös vonás van bennük: mindketten magányosak.


De egymásra találhat-e két, ennyire különböző egyéniség? Erre a kérdésre keresi a választ napjaink ünnepelt brit drámaírója, Simon Stephens a 2015-ben írt, Heisenberg című darabjában, amelyet a magyar közönség először az Orlai Produkció bemutatójaként láthatott idén januárban.


Az előadás két nagyszerű színész: Benedek Miklós és Ullmann Mónika jutalomjátéka, Szabó Máté rendezésében. A darab címe egy Nobel-díjas német fizikusra utal, Werner Heisenbergre, a határozatlansági reláció elvének kidolgozójára. Ennek értelmében bizonyos fizikai mennyiségek csak bizonyos határig ismerhetők meg egyszerre és pontosan. Ugyanígy, hiába hisszük a két szereplő valamelyikéről, hogy megismertük, a következő jelenet ezt könnyen felülírhatja, mert meglep minket valami váratlannal.


A kritikusok az elismerés hangján szólnak a produkcióról. Szekeres Szabolcs szerint Szabó Máté rendezése ötletesen szól a mindenható szerelem erejéről. A humor nem zárja ki azt, hogy őszinte megrendülést érezzünk. Kifejezetten szép, nemegyszer megható előadás született.

 

Fráter Zsuzsanna pedig úgy fogalmaz, hogy ,a Heisenberg szórakoztató, mégis mélyen megható, örök igazságokat egyedi módon felvető darab, igazán ötletes díszletezéssel és egészen kiváló színészi alakításokkal. Olyan mű, ami bizonyosan nem okoz csalódást sem a fiatalabb, sem az idősebb generációnak.


A nagy sikerű Orlai Produkció a Szabadszínház-sorozat keretében érkezik Pécsre, amelynek kurátora Kiss Mónika.
 (fotó: Pénzes Kristóf )

Utoljára frissítve: 2018-11-30 14:33:34

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>