. Ma Ervin napja van.
Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell
2019-04-19 00:36:24
Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell

Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell

A húsvéthoz kapcsolódó hosszú hétvégén a turistákat és a családokat egyaránt számos program várja  Pécsen és Pécs környékén.


Minden évben  felhívják a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne vegyenek élő nyulat húsvétra a gyerekeknek. Több pécsi és Pécs környéki alapítvány, állatmentő egyesület szervez örökbefogadó napot húsvét alkalmával, amelyek keretében  lehet majd állatokat sétáltatni, simogatni, másrészt  akár örökbe fogadni is.


A hagyományokhoz híven idén is meglepik a pécsi motorosok a  gyerekeketi, egy gurulással egybekötött adománygyűjtés keretében. Az április 18-ig leadott adományokat: játékokat, ruhát és a tartós élelmiszereket az egyesületi tagok viszik el azokra a helyekre, ahol felajánlásaitokra leginkább szükség van.


Idegenvezető kíséretében április 20-án, húsvét alkalmából lehetőség lesz  megismerkedni az ókeresztény sírkamrák sejtelmes világával és a Pezsgőház alatti pincelabirintussal egyaránt. A látogatók a program keretében  megtekinthetik az ókeresztény temető együttes 1600 éves építészeti és falfestészeti kincseit, a túra második felében pedig a Littke Palace Pezsgőpincéjének  5 szintes mélységében barangolhatnak, ahol a vendégek nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek. A pincerendszer egy szakaszán izgalmas zseblámpás túrára is sor kerül, de  további meglepetések is várnak a látogatókra.


Egész napos ingyenes mulatsággal készül a Zsolnay Negyed április 20-án, szombaton délelőtt 10 órától  este 6 óráig. Az E78 Caféban tíz órától Ringató lesz a legkisebb gyerekeknek és szüleiknek.  Izgalmas előadás lesz hallható arról, hogy miért és hogyan díszítjük a hímes tojásokat, mit jelentenek az egyes tojáshímek, és milyen népszokások főszereplője a hímes tojás. A témáról Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész beszél majd. A délutáni programok sorában  lesz tojásíró műhely,  húsvéti népi gyermek-táncház és tojástartó-készítés is gyékényből.


Örökségünk a húsvét címmel  pedig a Cella Septichora kínál érdekes programokat április 21-22. között, amelyek során lesz izgalmas tojáskereső játék és kézműves foglalkozás is.


A húsvéti ünnepek alatt változnak a menetrendek, a parkolást pedig az ünnepnapokon díjtalanná teszik.


A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint a következőképpen alakul a húsvéti ünnepek ideje alatt a közösségi közlekedés menetrendje. A bérletpénztárak és az ügyfélszolgálati iroda nyitvatartása is megváltozik.


Bérletpénztárak nyitvatartása:
április 18.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak bérletezési időszakon kívüli, munkanapi nyitva tartás szerint.
április 19.: Valamennyi bérletpénztár zárva.
április 20.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak szabadnapi nyitva tartás szerint.
április 21-22.: Valamennyi bérletpénztár zárva.. április 23.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak bérletezési időszakon kívüli, munkanapi nyitva tartás szerint.


Ügyfélszolgálati iroda nyitva tartása:
április 18.: 7.30–17.30
április 19–22.: zárva
április 23.: 7.30–16.30


Menetrendi változások:


április 19.: a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint,
április 20.: a szabadnapokra meghirdetett menetrend szerint,
április 21-22.: a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint,
április 23.: a munkanapokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a Tüke Busz Zrt. járatai.
április 23-án az iskolai előadási napokra meghirdetett járatok nem közlekednek.


Pécsi parkolás
Április  19. és 22. között, azaz a húsvéti ünnepek alatt a város parkolási övezetiben a várakozás díjmentes.
A forgalomcsillapított övezetekbe a történő behajtás és a közterületi várakozás ezen időszak alatt is engedélyhez kötött.


Ügyfélszolgálati irodák nyitvatartása


A Biokom Nonprofit Kft. Pécs, Siklósi út 52. alatt található személyes és telefonos ügyfélszolgálatának ügyfélfogadása az alábbiak szerint módosul április 19-én. péntek április 20-án. szombat, április 22. hétfőn az ügyfélfogadás szünetel. Április 23. kedden 08.00–18.00 óra között tart nyitva.
 
 A pécsi köztemető nyitvatartása


A temető minden nap 6 órától 20 óráig látogatható.


Temetői ügyfélszolgálati iroda nyitvatartása: április 19. pénteken, április 20. szombaton április 22. hétfőn az ügyfélfogadás szünetel.

Április 23. kedd 08.00–18.00 tart nyitva

Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje alatt változik a helyi és a helyközi autóbuszok közlekedési rendje.
 
A megnövekvő forgalom miatt a jegyeket érdemes elővételben, illetve a sorban állás elkerülése érdekében  online megvásárolni.
Április 18-án és 23-án, a tavaszi szünet első és utolsó napján a tanítási szünetnek megfelelő menetrend lesz érvényben. Ezeken a napokon - főként a délutáni csúcsidőszakban - jelentősen emelkedhet az utasok száma, ezért a buszjegyeket érdemes előre megváltani.


Április 19-én, 21-én és 22-én ünnepi menetrend szerint, míg 20-án, szombaton a megszokott hétvégi menetrendtől eltérően, munkaszüneti napnak megfelelően közlekednek a járatok. Ezen a napon az átlagos hétvéginél nagyobb utasforgalom várható.


A VOLÁNBUSZ és a Közlekedési Központok az ünnepi időszak alatt fokozott figyelemmel kísérik a járatok telítettségét, és mindent megtesznek a kényelmes utazás biztosítása érdekében.


Április 24-én, szerdán már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.

 

Húsvétkor az alábbiak szerint alakul a pécsi múzeumok ünnepi nyitva tartása.
 
Április 19., péntek (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár
 
Április 20., szombat (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár
 
Április 21., vasárnap (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Modern Magyar Képtár

Április 22., hétfő: Csontváry-kiállítás


A nagyhét a nagyböjt utolsó hete, virágvasárnappal kezdődik és nagyszombattal ér véget. Az egyhetes időszakban számos különleges liturgikus esemény és hagyomány szolgálja a felkészülést a feltámadás misztériumának megünneplésére.


Nagypéntek az Úr szenvedésének napja. Április 19-én reggel 08.30-tól sötétzsolozsmát imádkoznak a székesegyház Corpus Christi kápolnájában. Ezen a napon a keresztúti ájtatosságot a hívek hagyományosan közösségben végzik, Udvardy György megyéspüspök vezetésével 15.00 órakor kezdődik keresztút a Kálvária dombon. Szentmise ezen a napon nincs, este 20.30-tól a székesegyház altemplomában zenés áhítattal virrasztanak, amelyen a nagyhét liturgikus zenéjének ritkaságai, Carlo Gesualdo responzóriumai is megszólalnak.


Nagyszombaton az egyház Krisztus sírja előtt várakozik. Reggel 08.30-tól sötétzsolozsma van a Corpus Christi kápolnában és az altemplomban felállított szentsír látogatására buzdítja a híveket. Nagyszombat estéjén az éjfél előtt végzett vigília keretén belül az egész egyház együtt ünnepli Krisztus feltámadását. A legnagyobb ünnep a tűz szentelésével veszi kezdetét a székesegyház előtt 20.00 órakor.
Húsvétvasárnap a feltámadás vasárnapja, az egyházi év legnagyobb ünnepe. Ünnepi miséje a föltámadt Krisztust ünnepli, akié a hatalom és dicsőség mindörökké, bennünket pedig arra int, hogy a világosság gyermekeiként új életre kelve az odafönt valókat keressük. A székesegyházban húsvét vasárnap 09.30 órakor mutat be ünnepi szentmisét Udvardy György megyéspüspök.

Utoljára frissítve: 2019-04-19 00:37:43

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>