. Ma Diána napja van.
Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell
2019-04-19 00:36:24
Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell

Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell

A húsvéthoz kapcsolódó hosszú hétvégén a turistákat és a családokat egyaránt számos program várja  Pécsen és Pécs környékén.


Minden évben  felhívják a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne vegyenek élő nyulat húsvétra a gyerekeknek. Több pécsi és Pécs környéki alapítvány, állatmentő egyesület szervez örökbefogadó napot húsvét alkalmával, amelyek keretében  lehet majd állatokat sétáltatni, simogatni, másrészt  akár örökbe fogadni is.


A hagyományokhoz híven idén is meglepik a pécsi motorosok a  gyerekeketi, egy gurulással egybekötött adománygyűjtés keretében. Az április 18-ig leadott adományokat: játékokat, ruhát és a tartós élelmiszereket az egyesületi tagok viszik el azokra a helyekre, ahol felajánlásaitokra leginkább szükség van.


Idegenvezető kíséretében április 20-án, húsvét alkalmából lehetőség lesz  megismerkedni az ókeresztény sírkamrák sejtelmes világával és a Pezsgőház alatti pincelabirintussal egyaránt. A látogatók a program keretében  megtekinthetik az ókeresztény temető együttes 1600 éves építészeti és falfestészeti kincseit, a túra második felében pedig a Littke Palace Pezsgőpincéjének  5 szintes mélységében barangolhatnak, ahol a vendégek nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek. A pincerendszer egy szakaszán izgalmas zseblámpás túrára is sor kerül, de  további meglepetések is várnak a látogatókra.


Egész napos ingyenes mulatsággal készül a Zsolnay Negyed április 20-án, szombaton délelőtt 10 órától  este 6 óráig. Az E78 Caféban tíz órától Ringató lesz a legkisebb gyerekeknek és szüleiknek.  Izgalmas előadás lesz hallható arról, hogy miért és hogyan díszítjük a hímes tojásokat, mit jelentenek az egyes tojáshímek, és milyen népszokások főszereplője a hímes tojás. A témáról Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész beszél majd. A délutáni programok sorában  lesz tojásíró műhely,  húsvéti népi gyermek-táncház és tojástartó-készítés is gyékényből.


Örökségünk a húsvét címmel  pedig a Cella Septichora kínál érdekes programokat április 21-22. között, amelyek során lesz izgalmas tojáskereső játék és kézműves foglalkozás is.


A húsvéti ünnepek alatt változnak a menetrendek, a parkolást pedig az ünnepnapokon díjtalanná teszik.


A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint a következőképpen alakul a húsvéti ünnepek ideje alatt a közösségi közlekedés menetrendje. A bérletpénztárak és az ügyfélszolgálati iroda nyitvatartása is megváltozik.


Bérletpénztárak nyitvatartása:
április 18.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak bérletezési időszakon kívüli, munkanapi nyitva tartás szerint.
április 19.: Valamennyi bérletpénztár zárva.
április 20.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak szabadnapi nyitva tartás szerint.
április 21-22.: Valamennyi bérletpénztár zárva.. április 23.: Állandó nyitva tartás szerint üzemelő bérletpénztárak bérletezési időszakon kívüli, munkanapi nyitva tartás szerint.


Ügyfélszolgálati iroda nyitva tartása:
április 18.: 7.30–17.30
április 19–22.: zárva
április 23.: 7.30–16.30


Menetrendi változások:


április 19.: a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint,
április 20.: a szabadnapokra meghirdetett menetrend szerint,
április 21-22.: a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint,
április 23.: a munkanapokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a Tüke Busz Zrt. járatai.
április 23-án az iskolai előadási napokra meghirdetett járatok nem közlekednek.


Pécsi parkolás
Április  19. és 22. között, azaz a húsvéti ünnepek alatt a város parkolási övezetiben a várakozás díjmentes.
A forgalomcsillapított övezetekbe a történő behajtás és a közterületi várakozás ezen időszak alatt is engedélyhez kötött.


Ügyfélszolgálati irodák nyitvatartása


A Biokom Nonprofit Kft. Pécs, Siklósi út 52. alatt található személyes és telefonos ügyfélszolgálatának ügyfélfogadása az alábbiak szerint módosul április 19-én. péntek április 20-án. szombat, április 22. hétfőn az ügyfélfogadás szünetel. Április 23. kedden 08.00–18.00 óra között tart nyitva.
 
 A pécsi köztemető nyitvatartása


A temető minden nap 6 órától 20 óráig látogatható.


Temetői ügyfélszolgálati iroda nyitvatartása: április 19. pénteken, április 20. szombaton április 22. hétfőn az ügyfélfogadás szünetel.

Április 23. kedd 08.00–18.00 tart nyitva

Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje alatt változik a helyi és a helyközi autóbuszok közlekedési rendje.
 
A megnövekvő forgalom miatt a jegyeket érdemes elővételben, illetve a sorban állás elkerülése érdekében  online megvásárolni.
Április 18-án és 23-án, a tavaszi szünet első és utolsó napján a tanítási szünetnek megfelelő menetrend lesz érvényben. Ezeken a napokon - főként a délutáni csúcsidőszakban - jelentősen emelkedhet az utasok száma, ezért a buszjegyeket érdemes előre megváltani.


Április 19-én, 21-én és 22-én ünnepi menetrend szerint, míg 20-án, szombaton a megszokott hétvégi menetrendtől eltérően, munkaszüneti napnak megfelelően közlekednek a járatok. Ezen a napon az átlagos hétvéginél nagyobb utasforgalom várható.


A VOLÁNBUSZ és a Közlekedési Központok az ünnepi időszak alatt fokozott figyelemmel kísérik a járatok telítettségét, és mindent megtesznek a kényelmes utazás biztosítása érdekében.


Április 24-én, szerdán már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.

 

Húsvétkor az alábbiak szerint alakul a pécsi múzeumok ünnepi nyitva tartása.
 
Április 19., péntek (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár
 
Április 20., szombat (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár
 
Április 21., vasárnap (10.00-18.00): Csontváry-, Zsolnay-, Vasarely-kiállítás, Modern Magyar Képtár

Április 22., hétfő: Csontváry-kiállítás


A nagyhét a nagyböjt utolsó hete, virágvasárnappal kezdődik és nagyszombattal ér véget. Az egyhetes időszakban számos különleges liturgikus esemény és hagyomány szolgálja a felkészülést a feltámadás misztériumának megünneplésére.


Nagypéntek az Úr szenvedésének napja. Április 19-én reggel 08.30-tól sötétzsolozsmát imádkoznak a székesegyház Corpus Christi kápolnájában. Ezen a napon a keresztúti ájtatosságot a hívek hagyományosan közösségben végzik, Udvardy György megyéspüspök vezetésével 15.00 órakor kezdődik keresztút a Kálvária dombon. Szentmise ezen a napon nincs, este 20.30-tól a székesegyház altemplomában zenés áhítattal virrasztanak, amelyen a nagyhét liturgikus zenéjének ritkaságai, Carlo Gesualdo responzóriumai is megszólalnak.


Nagyszombaton az egyház Krisztus sírja előtt várakozik. Reggel 08.30-tól sötétzsolozsma van a Corpus Christi kápolnában és az altemplomban felállított szentsír látogatására buzdítja a híveket. Nagyszombat estéjén az éjfél előtt végzett vigília keretén belül az egész egyház együtt ünnepli Krisztus feltámadását. A legnagyobb ünnep a tűz szentelésével veszi kezdetét a székesegyház előtt 20.00 órakor.
Húsvétvasárnap a feltámadás vasárnapja, az egyházi év legnagyobb ünnepe. Ünnepi miséje a föltámadt Krisztust ünnepli, akié a hatalom és dicsőség mindörökké, bennünket pedig arra int, hogy a világosság gyermekeiként új életre kelve az odafönt valókat keressük. A székesegyházban húsvét vasárnap 09.30 órakor mutat be ünnepi szentmisét Udvardy György megyéspüspök.

Utoljára frissítve: 2019-04-19 00:37:43

További híreink
Az unió tiszteltben tartja a britek döntését
A végsőkig igyekszik elkerülni Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépését az Európai Unió, ami nemcsak kívánatos, de lehetséges is október 31-ig.
2019-09-18 16:33:55, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért
A Pécsi Tudományegyetem is része annak az európai szövetségnek, ami a felsőoktatás megújítását helyezte tevékenysége középpontjába.
2019-09-17 17:37:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Hét Domb Filmfesztivál harmadszor
Díjátadó gálával zárult Komlón a III. Hét Domb Filmfesztivál.
2019-09-16 18:18:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tavaly tavasszal több mint negyven haunis gyűlt össze Pécs egyik kertvárosi lakótelepén lévő kutyafuttató reno...
Bővebben >>