. Ma Ervin napja van.
I. Zrínyi Fesztivál
2016-05-27 02:17:49
   I. Zrínyi Fesztivál

I. Zrínyi Fesztivál

Első alkalommal rendezik meg június első hetében a Zrínyi Fesztivált, amelynek egyaránt helyet ad hős város és Baranya székhelye, Pécs.

A csaknem egy hetes - június 2. és 6. között – sorra kerülő eseményfolyam elsődleges célja, hogy a  Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566  Emlékév üzenete ne csak egy szűk szakmai réteghez jusson el, hanem minél szélesebb körben ismerjék meg Baranyában és a Dél-Dunántúlon a  vár hős védőinek tetteit.

A fesztivál szervezői egyaránt meg kívánják szólítani a családokat, a gyerekeket, a fiatalokat, a történelem, a gasztronómia, a művészetek iránt érdeklődőket, s azokat is, akik szívesen kalandoznak történelmi korokban, vesznek részt várjátékokon. E mellett Zrínyi korának emlékei és a kulturális turizmus fejlesztési lehetőségei a Dél-Dunántúlon címmel konferenciát szerveznek jeles szakemberek részvételével, amelynek része a Szigetváron fellelhető Zrínyi és Szulejmán emlékek bemutatása is szakmai kirándulás keretében.

A  történelmi események megismertetése mellett a programok sorában jelentős szerepet kap  a hagyományos értékek közvetítése, a szigetvári vár, mint a kulturális örökség népszerűsítése és a nemzeti identitás erősítése ugyanúgy, mint az, hogy a várvédő Zrínyi Miklós  neve, mint az európai keresztény kultúra védelmezője az iszlámmal szemben, még jobban bekerüljön a köztudatba.

Az eseményfolyam részeként hagyományteremtő szándékkal június 2. és 4. között első alkalommal szervezi meg a nemzetközi Zrínyi Borversenyt a  Pécs-Mecseki Borút Egyesület és a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa a Dél-Dunántúl négy borvidékének - Pannon Borrégió - és a történelmi Horvát-Magyar Királysággal együttműködve Szigetváron. A nemes vetélkedésnek szimbolikus jelentőséget ad az is, hogy azon területekről érkeznek a borok, ahol elődeink együtt vívták harcukat az oszmán birodalom ellen, és ahol a szőlészet és borászat hagyománya mindig is jelen volt. A győztesek nemes nedűi a Zrínyi emlékév bora megtisztelő címet viselhetik.

A Zrínyi Fesztivál eseményei két helyen zajlanak majd. Szigetváron  a várkertben, ahol a helyi termék piacon Szigetvárról és annak környékéről érkező termelők kínálják majd portékáikat, de lesz kézműves játszóház, hagyományőrző vitézek bemutatója, fellép az Anna and the Barbies s a Zrínyi rock musical legszebb dalai is felcsendülnek majd. Pécsett a   Széchenyi téren három napon át családi programok, a régió nemzetiségeire jellemző helyi termékek és ételek széles palettája, valamint bábelőadás, rajzverseny, színezés, kézműveskedés, bűvész, táncház, rock musical várja majd az érdeklődőket.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>