. Ma Zita napja van.
Ismét kihagyhatatlan tánctalálkozó
2017-09-13 09:50:24
Ismét kihagyhatatlan tánctalálkozó

Ismét kihagyhatatlan tánctalálkozó

Szeptember 15-21. között rendezi meg a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház.


A Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttese az újjászületés évadát stílszerűen Shakespeare-rel nyitja. A makrancos hölgy koreográfusának Földi Béla Harangozó-díjas művészt kérték fel, aki most dolgozik először a Pécsi Balett társulatával. A zeneszerző Kovács Benjámin, a díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa.  


A Pécsi Balett által színpadra álmodott makrancos hölgy fifikás és ravasz, látszólag a háttérben van, de az irányítást nem engedi ki a kezéből. Mint a Pécsi Nemzeti Színházzal közös produkció  ajánlójában olvasható,  a Pécsi Balett célja továbbra is az, hogy az  innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is megérintsék a nézők szívét és elgondolkodtassák őket. Ezt szolgálja a reneszánsz elemekből építkező, mára hangolt látványvilág, a műhöz komponált eredeti zene és az örök érvényű emberi kapcsolatok plasztikus ábrázolása.


Szeptember 16-án, szombaton a Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég című előadását, 17-én vasárnap a Budapest Táncszínház: Száz év magányát láthatják ugyancsak a Pécsi Nemzeti Színházban. Szeptember 18-án a Kodály Központban megrendezésre kerülő Nemzetközi  Balett  Gála Európa neves együtteseinek sztárjait és tehetségeit vonultatja fel.  A Pécsi Nemzeti Színházban 19-én kedden a Győri Balett a Rómeó és Júliát mutatja be, 20-án szerdán a Bozsik Yvette Társulat a Kabarét adja elő, a Zenebohóc szerepében Bozsik Yvette-tel.


Egy különleges est vár az autentikus és a kortárs néptánc, illetve zene iránt egyaránt érdeklődőkre a Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban szeptember 21-én csütörtökön. Az est első részében látható Magyar Motívumok „magyar tájakon” vándorolva kísérli meg körbejárni és megkeresni a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene, és a népi ihletésű improvizációk között.  Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz legújabb, RatVille című produkciója zárja az ide pécsi táncünnepet.


A tánctalálkozó szakmai programjai a Magyar Táncművészek Szövetségének támogatásával kerülnek megrendezésre. Lesz táncművészeti fórum, mesterkurzus Andrew Greenwood-dal, Uhrik Dóra idén Kozma Attilával és Topolánszky Tamással beszélget élő tánctörténet óráján.  Lesz break bemutató a Cella Septichora előtt és táncházak a Színház téren.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>