. Ma Ferenc napja van.
Jól indult az év, újabb sikeres pályázattal
2023-01-09 20:53:05
Jól indult az év, újabb sikeres pályázattal

Jól indult az év, újabb sikeres pályázattal

Pécs egy széles körű partnerségen alapuló nemzetközi együttműködés keretében közvetlen brüsszeli támogatást nyert el.


A teljes egészében unió által támogatott HORIZON program keretében kiírt LEGOFIT – „Az energiapozitív otthonok építésére és felújítására irányuló korai tervezési intézkedéseken alapuló adaptálható technológiai megoldások” elnevezésű pályázaton sikerrel szerepelt Pécs.

A város önkormányzata gyorsan reagált a nemzetközi konzorciumhoz való csatlakozás lehetőségére, a döntés alapfeltétele volt annak, hogy az innovatív ötlet eséllyel induljon a pályázaton. A decemberi kedvező elbírálást követően, idén  januárban induló projekt 19 partner részvételével zajlik, amelyek között kutatóintézetek, egyetemek, mérnökirodák is találhatók hazánk mellett többek között Törökországból, Svédországból, Belgiumból, Spanyolországból, Szerbiából, Olaszországból, Írországból és Magyarországról. A mostani 2019 óta az önkormányzat negyedik olyan pályázati sikere, amelynek eredményeként közvetlen i uniós támogatás érkezik Pécsre.

A projekt teljes költségvetése megközelíti a 6 millió eurót, amelyből Pécs 575 500 eurót fordíthat egy kísérleti jellegű épületenergetikai fejlesztésre. A LEGOFIT-pályázat során a kertvárosban a Nagy Ferenc tér 9-10. szám alatti kétszárnyú, 1985-ben épült ötszintes panelben található száz önkormányzati bérlakás közül negyven komplex felújítására kerül sor. Az önkormányzat ezzel lehetőséget teremt arra, hogy valós adatokat kapjon arról, hogy a végrehajtott energetikai fejlesztések mennyivel járulnak hozzá az épület gazdaságosabb üzemeltetéséhez, a változatlanul hagyott épületrészhez képest, pontosan képet kapjanak arról mekkora az elért energia-megtakarítás mértéke.
 
A projekt keretében sor kerül az épületrész utólagos külső hőszigetelésére. A nyílászárókat korszerűekre cserélik, redőnyöket (árnyékolókat) építenek be. Megtörténik a  lapos tető hő-  és  vízszigetelése, lecserélik a radiátorokat, termosztatikus szelepeket építenek be, az egyedi szabályozás lehetőségének megteremtése érdekében felújítják az épületrész gépészeti rendszerét, valamint napelemeket is telepítenek.

Utoljára frissítve: 2023-01-09 20:54:28

További híreink
Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
A Rotary Club Pécs a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club mintáját követve rendezi meg esztendőről esztendőre a Rotary Adventet.
2023-12-02 21:19:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kisgyerekek rajzai a dzsámin
Gyerekrajzokból készült fényfestés teszi hangulatosabbá Pécsett az adventi vásárt.
2023-12-01 10:55:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
Befejeződött A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése címet viselő projekt.
2023-11-30 22:21:17, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése címet viselő projekt.
Bővebben >>