. Ma Vince napja van.
Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs
2020-02-22 20:26:51
Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs

Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs

Pécsett a város sajátos domborzati és településszerkezeti adottságai miatt nem mindenhol építhető új, önálló kerékpárút, ott más módon jelölik ki azt.


A 2021-ig lezajló önkormányzati fejlesztéseknek köszönhetően Pécs valódi kerékpárút/kerékpárnyomvonal hálózattal rendelkezik majd, amelyek több irányban is behálózzák a várost. Az önkormányzat három uniós projekt keretében fejlesztette és fejleszti tovább a város kerékpárút-hálózatát.  Egy részük már megépült, mint például az Egyetemvárost a Zsolnay negyeddel összekötő, a régi Kertvárosban létesült, valamint vagy az Alkony-Nagyvárad utcai. Jelenleg is folyik a Zsolnay negyedet a Budai Vámmal, valamint a Kertvárost a pellérdi kerékpárúttal összekötő szakaszok építése.


A kerékpárút-hálózat tervezése, előkészítése és részben kivitelezése az előző városvezetés idején zajlott. Azokban a projektekben, ahol Pécs jelenlegi vezetésének volt és van lehetősége a változtatásra, elsődleges célként fogalmazta meg, az úthálózatot érintő beruházások olyan módon és ütemben valósuljanak meg, hogy azok a pécsiek mindennapjait a lehető legkisebb mértékben és legrövidebb ideig befolyásolják.


A nyugati városrészt érintő kerékpárút  esetében - amelyről csak most született döntés - a városvezetés arra kérte a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-ét és a kivitelezőt, hogy a járdák csatlakozásánál kiemelten figyeljenek az akadálymentesítésre, e mellett a lehető legkevesebb fa kivágásával, a környezet legkisebb mértékű károsításával épüljön ki. A távlati cél,  hogy  az egymáshoz csatlakozó kerékpárutak rendszerével a város lehető legnagyobb részét váljon biztonságossá a kerékpárral közlekedők számára.


Pécs a részben már meglévő, részben épülő és hamarosan megvalósuló útvonal kelet-nyugati irányban kerékpárral  átjárható lesz,  a nyugati városrészbe vezető a már meglévő orfűi kerékpárúthoz csatlakozik. A Nagy Imre úti fejlesztés a pellérdi kerékpárúthoz csatlakozik, ezzel mintegy párhuzamos lesz a tervezett Kertváros-belváros kerékpárút, ami a fejlesztések legfontosabb észak-déli tengelye lesz. A város vezetése keresi a megoldását arra,  hogy ezt utak miként lehet egymáshoz  csatlakoztatni. A belvárost három kelet-nyugati irányú kerékpáros útszakasz is átszeli majd.


A kerékpáros fejlesztések teljes összhangban zajlanak a pécsi úthálózat tervezett munkálataival.

 

Utoljára frissítve: 2020-02-22 20:28:01

További híreink
A koronavírus hat az építőiparra is
A generálkivitelezők jelzései szerint egyre több alvállalkozó (mikró- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát.
2020-04-03 20:37:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.
2020-04-02 21:02:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Elhunyt Peskó Zoltán
Hosszan tartó betegséget követően 83 éves korában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatója.
2020-04-01 18:14:14, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
Bővebben >>