. Ma Berta napja van.
Kádár-kocka újragondolva
2019-07-19 21:44:14
Kádár-kocka újragondolva

Kádár-kocka újragondolva

Két hónapig látható Szentendrén a természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző HUNGARIAN NEST+, amelyet konzorciumban jegyez a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és a Miskolci Egyetem.

Immár a nagyközönség számára is ingyenesen látogathatók Szentendrén a Solar Dechatlon 2019 - egyetemi innovációs építészeti világverseny mintaházai, így a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített HUNGARIAN NEST+ is. A projekt eredményeként egy alacsony költségvetésű passzív, nemzeti elemek energia-hatékony beépítésével megfogalmazott felújított épület jött létre, valamint ezen felül a benne részt vevők megterveztek  egy ezt kiegészítő technológiával ötvözött energiatermelő új épületet is.

A „MAGYAR FÉSZEK+ projekt”  arra a problémára keresi a lehetséges választ, hogy a „Kádár-kockára” keresztelt családi házakat miként lehet alkalmassá tenni a XXI. század kihívásaira. A „magyar kocka” néven is jegyzett négyzetes alaprajzú,  100 négyzetméter alapterületű, sátortetős ház hazánkban a hatvanas évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig  nagy népszerűségnek örvendett, s jelenleg is jelentős  azok száma, amelyekben jelenleg is laknak. Dacára annak, hogy a korabeli propaganda szerint ez a típus-otthon minden szempontból előnyösebb volt korai társainál, rövid idő elteltével sokan szembesültek számtalan hiányosságával, úgymint a hőszigetelés problémája vagy a tájolásra fittyet hányó térszervezés. Ugyanakkor, számos pozitívuma is volt az „új” háztípusnak: az előtérből, folyosóról nyíló szobák, a leszeparált konyha étkezővel.

A  Pécsi Tudományegyetem  Műszaki és Informatikai Kara csapatának vezetői Kondor Tamás és Kósa Balázs építészek egyebek mellett elmondták, a projekt megvalósítása során  először is felmérték milyen koncepció mentén tehető  fenntartható, okos otthonná egy  ilyen „Kádár-kocka”. Szóltak arról is, hogy az általuk  vizsgált épületek tájolása az esetek 95 százalékában nem veszi figyelembe a napenergia hasznosításának és az épület környezettel való kapcsolatának lehetőségét. A szobák – nappali, háló -  szinte minden esetben az utca felé néznek, függetlenül annak tájolásától.

Első lépésben újratervezték az épület belső tereit, újradefiniálták a tájolását, hogy bármely városi környezetben a legideálisabb feltételek álljanak rendelkezésre a lakótér kialakításához. Ezt követően új típusú energiatereket hoztak létre, mint például az épület alatt átvezetett, árnyékos területen, passzív módon hűtött levegővel működő Venturi Átriumot. A déli oldalon kialakított mobil Naptér pedig, mint szoláris burok öleli körbe a házat télen, ugyanakkor a zsalutáblák mogyoróvessző fonatos elemei árnyékfátyol védőréteget képeznek  az épület köré. Hőmegtartó képességét az új, természetes anyagokból létrehozott termikus burok -   nádvakolat / cellulóz hőszigetelés - adja, míg a páraháztartását a belső falakra felvitt lélegző bőr, a vályog / vályogrost lemezek beépítésével kialakított vakolatréteg adja. Az épületet körül ölelő tolófalrendszer  pedig a kiterjesztett tér számtalan változatát rejti magában. A Venturi átriumban és a teraszon, illetve a naptérben elhelyezett növényzet a ház önfenntartó oxigénbázisa is egyben.  A nappali, étkező és konyhaként egyaránt szolgáló belső térbe behelyezett mobil elemek pedig  hat különböző szerepet is adhatnak egyszerre neki.

A kockaház, mint kulturális toposz újragondolása  sok izgalmas kérdést vetetett fel, többek között azt is, hogy miként határozza meg szokásainkat egy ház, az abban elhelyezett tárgyak, egyáltalán egy ilyen üresen álló épület milyen új közösségformáló szerepet kaphat adott településen. A pécsi egyetemen a több, mint egy újgenerációs otthon, MAGYAR FÉSZEK+ mintaház megalkotásán volt, hogy nyolcvanan is  dolgoztak oktatók, doktoranduszok, egyetemisták, könnyűszerkezetes házépítésben jártas szakemberek, ácsok, kertészek egyaránt.

Utoljára frissítve: 2019-07-19 21:44:57

További híreink
Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatá...
2020-08-05 08:20:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
Sikeres volt a “Magam Adom!-Siklós járási nők a családban és a munkahelyen, Nő-Köz-Pont Kisharsányban” címet viselő a nők munkavállalását segítő projekt.
2020-08-04 20:30:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
A szerződéses ár megállapodás kérdése
Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe.
2020-08-02 20:43:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A behatolás olyan ismert márkák és személyiségek fiókjait is érintette mint Bill Gates, az Apple, Barack Obama...
Bővebben >>