. Ma Zita napja van.
Kerékcserék már a tizedik körben
2015-09-21 19:43:08
Kerékcserék már a tizedik körben

Kerékcserék már a tizedik körben

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel a szingapúri futamot simán nyerte.


Sebastian Vettel mellé a dobogóra a hétvégén szintén szenzációsan teljesítő, a Red Bullal versenyző Daniel Ricciardo, valamint a csapattárs, Kimi Räikkönen állhatott fel. A két Mercedest hajtó Lewis Hamilton és Nico Rosberg egész hétvégén csak szenvedett.


A helyi idő szerint este 8 óra után néhány perccel ellőtt rajtot az első hét helyről indult pilóta változatlan sorrendben vette. A nyolcadik helyről kezdő Verstappen Toro Rossója visszafulladt, a vasat vissza kellett tolni a garázsba, így a holland egy körös hátrányban tért vissza a pályára. Az élen száguldó Vettel a piros jelölésű szuper lágy abroncsokon 3 kör alatt épített ki három másodperces előnyt Ricciardóval szemben, ezt aztán tovább növelte egészen az öt másodperces határig. A rajtot követő tíz körben ez, valamint Button és Rosberg gondjai szolgáltattak csekély izgalmakat. A brit a McLaren Honda tapadásának teljes hiányáról, a Merci németje pedig a fékek túlmelegedéséről panaszkodott mérnökeinek.


A kerékcserék meglepő módon már a tízedik körben elkezdődtek, Grosjean kapott friss, sárga lágy gumikat a Lotusára. Őt Alonso és Sainz, majd Kvjat és Massa is követte. A veterán brazil a boxból kifelé a tizennegyedik körben ütközött Hülkenberggel, aki azon igyekezett, hogy beférjen a Williams-szel köröző vetélytárs elé, ám ennek az lett a vége, hogy a Force India az első kanyarban, összetörve állt meg a gumifal mellett. Ekkor először a virtuális, majd a valódi biztonsági autós fázist rendelték el. A fent említett ütközés egyébként úgynevezett lassú defektet okozott Massánál, akinek ezért néhány körrel később ismét ki kellett állnia, ezúttal már a sárga lágy gumikat kapta.


A pályát öt körön keresztül takarították, az ez alatt érvényben lévő biztonsági autós fázis lehetővé tette az élen haladó Vettel számára, hogy spóroljon egy picit a friss szuper-lágy gumikkal. Az újraindítást követően a sorrend az első hat helyen csak annyiban változott, hogy Kvjat két helyet esett vissza, mindkét gyári Mercedes előzte őt a boxban. Elöl Vettel olyan versenytempót választott magának, amely segítségével tovább tudott spórolni a gumijaival, miközben a körét visszavevő Verstappen is elkezdte a felzárkózást és a versenyfelügyelet is kiosztott a már kiesett Hülkenbergnek a következő futamra egy 3 rajthelyes büntetés a Massával történt ütközés miatt, mondván, hogy a német nem hagyott elég helyet a brazilnak az esetnél. A Mercedes amúgy sem rózsás futama a huszonhatodik körben tovább romlott, amikor Hamilton közölte a mérnökökkel rádión, hogy az utójának elment a hajtása. Ekkor kezdett mindenki elmenni mellette, hat kör alatt esett vissza a 16. helyre. A szenvedést hét körrel később unta meg a csapat és a technikát kímélendő, felszólították a címvédőt, hogy adja fel a futamot.


Ezután Kvjat és Alonso érkezett a boxba a harmincnegyedik körben, az orosz kerékcserére, míg a spanyol azért, hogy orral előre betolják a garázsba, vagyis ő is kiszállt a meccsből. Az orosz két körrel a cseréje után Buttont előzte meg a hatodik helyért. Ekkor történt a futamon a legfurcsább dolog, amit láthattunk: Az egyik egyenesben a pályára tévedt egy szurkoló, aki miatt ismét be kellett küldeni a biztonsági autót. A jármű 4 kört töltött a pályán, majd távozott, ezt követően Vettel ismét kicsit lassabbra vette a figurát, hátul azonban a Toro Rosso pilótái kezdték el előzések hosszú sorából álló magánszámukat, de azért Maldonado is megmutatta a Lotusszal, hogy nem felejtett el autókat összetörni. Ezúttal Button-nel akadt össze szó szerint, amit a McLaren első vezetőszárnya bánt, így a britnek ismét ki kellett állnia, ezúttal szárnycserére.


A negyvenötödik körben Vettel az élen rákapcsolt, míg Sainz és Verstappen már Grosjean előzésével próbálkozott. Három körrel később a versenyfelügyelet közölte, hogy Button és Maldonado korábbi csatáját nem büntetik, miközben a fent említett, Toro Rossót hajtó páros már Pérez mögé ért, aki a hetedik helyen haladt tíz körrel a vége előtt. Button autójában az ötvenharmadik körben megadta magát a sebváltó, így mindkét Honda befejezte a szingapúri versenyt idő előtt. Az utolsó 5-6 körben a lényegi kérdések eldőltek, igaz két fordulóval a vége előtt még kérték Verstappent a nyolcadik helyen, hogy cseréljen helyet Sainz-cal, ez végül nem történt meg. Az élen változatlan maradt a helyzet; Vettel kényelmes előnyt kiépítve ért célba Ricciardo előtt az első helyen, az ausztrált Räikkönen ugyan többször próbálta megelőzni a verseny során, de ez 61 kör alatt sem sikerült, így került a finn a dobogó legaljára.


A gyári Mercedesek közül csak Rosbergé tudott célba érni, az is a negyedik helyen látta meg a kockás zászlót. Bottas és Kvjat érkezett az ötödik és hatodik helyen, Pérez a hetediken, Verstappen és Sainz versenyéről pedig esett elég szó, a holland végül nem teljesítette a csapatutasítást. Az utolsó pontszerző helyet Felipe Nasr kaparintotta meg a Sauberrel. Ennyi történt Szingapúrban, folytatás a jövő héten következik Japánból.


Végeredmény (pontszerzők):
1. Vettel
2. Ricciardo
3. Räikkönen
4. Rosberg
5. Bottas
6. Kvjat
7. Pérez
8. Verstappen
9. Sainz
10. Nasr
(Haász Rudolf )

Utoljára frissítve: 2015-09-21 19:44:09

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>