. Ma Ervin napja van.
Kesztyűs múzeum Pécsett
2015-07-23 00:17:24
Kesztyűs múzeum Pécsett

Kesztyűs múzeum Pécsett

Baranya székhelyén a város kesztyűiparának múltját bemutató múzeum nyílt.


Pécsett a kesztyűkészítés meghonosítása Hamerli János nevéhez fűződik, aki  a 19 század második felében nyitotta meg gyárát Baranya székhelyén.  A tímár Nyugat-Európában és Csehországban tanulta ki a szakmát, majd 1861-ben megalapította, két évtized alatt pedig jól jövedelmező gyárrá fejlesztette pécsi tímárságát. Az 1990-es évek elejéig  egyszerre ötezer embernek is munkát jelentett a kesztyű és bőrruha-készítés, a több telephellyel is rendelkező  Pécsi Kesztyűgyárnak,  a későbbi Hunor Rt.-nek megyehatáron kívül Tolna és Somogy megyében is voltak gyáregységei. Az 1989-ben bekövetkezett változások után  a pécsi kesztyűipar hanyatlásnak indult, a korábbi alkalmazottak által életre hívott kis vállalkozások gyártják azóta a pécsi kesztyűket.  


E nagy múltú kézművesipar emlékét őrző Pécsi Kesztyűs Múzeum Marczi Mihály, az egyik legnagyobb jelenleg is működő manufaktúra, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. alapítójának kezdeményezésére, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara  közreműködésével jött létre és a tervek szerint ezentúl állandó jelleggel fogadja a látogatókat a Széchenyi tér déli részén berendezett kiállítóteremben.  


Jelenleg kilenc vállalkozás készít kesztyűket a Pécsett, e  manufaktúrák, amelyeket a Pécsi Kesztyű Klaszter fog össze, jelentős mennyiségben exportra termelik a minőségi termékeket, a vásárlók között olyan amerikai sztárok is megtalálhatóak, mint Lady Gaga, Madonna vagy Katy Perry.


A múzeumban többek között képeket és szöveget tartalmazó tablókon régi újságcikkek segítségével ismerkedhet meg az érdeklődők a pécsi kesztyűgyártás történetével,  a kesztyűkészítés folyamatával,  a hozzá használt eszközökkel,  különleges  szabászollókkal,  flash-, stepp- és díszítő varrógépekkel, bőrőkkel, kesztyűmodellekkel,  valamint a gyár által készített ruhákkal, kesztyűkkel.  

 

A Pécsi Kesztyű Múzeum mindemellett  nem kisebb feladatra is vállalkozik, minthogy ismét felkeltse a látogatók érdeklődését  a kesztyűs szakma iránt. A tervek szerint ennek érdekében a látogatók későbbiekben a helyszínen tekinthetik meg a kesztyűszabás és -varrás műveleteit, sőt egyes munkafázisokat ki is próbálhatnak. E mellett számítanak a fiatalok új modell ötleteire, amelyek megrajzolására is lehetőség nyílik a múzeumban. Az érdeklődőket  pedig szakszemélyzet kalauzolja majd a kiállítási tárgyak között, akik a régi és a jelenlegi kesztyűkészítés technikájáról, az anyagokról, e kézműves szakma szépségeiről mesélnek.

Utoljára frissítve: 2015-07-23 17:51:14

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>