. Ma Zita napja van.
Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat
2018-10-30 21:30:26
Két vezető karmester irányítja  a Pannon Filharmonikusokat

Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat

A  jövő év elejétől a magyar zenei életben egyedülálló módon két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat  egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen.

A korszakváltást fémjelző nyilvános társulati ülés keretében mutatta be Gilbert Vargát a sajtónak a pécsi együttes. A Londonban született Maestro Gilbert Varga a külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét.


Gilbert Varga korábban a Philharmonia Hungarica és a Baszk Szimfonikusok vezető karmestere volt, jelenleg a Taipei Szimfonikusoké. Dolgozott a Malmöi és a Stuttgarti Szimfonikusok első állandó vendégkarmestereként, valamint vendégkarmesterként a világ legkiválóbb együtteseit dirigálja az Egyesült Államoktól Tajvanig. A Pannon Filharmonikusoknál elvállalt feladat sem újdonság számára, hiszen pályája során több alkalommal dolgozott vezető karmesterekkel párban, többek között Cristian Madeallal és Mario Venzagoval.


A külföldön már bevett, hazánkban eddig ismeretlen vezetői gyakorlat Magyarországon történő  meghonosítására elsőként a Pannon Filharmonikusok együttese vállalkozott.


-Bogányi Tiborral olyanok leszünk, mint egy karmester két arccal - hangsúlyozta Gilbert Varga. - Van gyakorlatom a hasonló páros vezetői karmesteri munkában, ami mindig számomra pozitív élményekkel párosult, s nem utolsó sorban  jó hatással volt a zenekarok művészi, szakmai fejlődésére is.


Mindehhez Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere  a következőket tette hozzá,a közös munkára személyes szakmai kihívásként és egyben emberi megmérettetésként is tekint. Szólt arról is, hogy a világszerte bevett gyakorlat a művészetet támogató együttműködés egy olyan formája, amelyhez elengedhetetlen az emberi, művészi és szakmai  nyitottság.

 

Annak a véleményének is hangot adott, boldog, hogy Magyarországon a Pannon Filharmonikusok mutathatnak elsőként példát arra a nyugati zenekari kultúrában  nem ismeretlen gyakorlatra, hogy  két vezető karmester irányítja egy zenekar munkáját, ebben az esetben  három évadon át. E mellett Gilbert Varga  szerződtetése egy újabb lépés az együttes számára a nemzetköziség felé vezető  úton.


Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója pedig arról szólt, hogy az együttműködés magasiskolája nyilvánul meg a zenekarban most lezajló folyamatokban, egyben lehetőséget a továbbfejlődésre, ugyanis Bogányi Tibor és Gilbert Varga vezetésével az együttes valódi nemzeti zenekarként a közép-európai és visegrádi országok kulturális nagykövetévé szeretne válni.

Utoljára frissítve: 2018-10-30 21:39:56

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>