. Ma Zita napja van.
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
2024-03-24 17:36:35
Kétszáz  fotóművész képei láthatók Pécsen

Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen

Közel 200 alkotó részvételével nyílt egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében.

 

A Magyar Fotóművészek Szövetsége a legjelentősebb fotográfiai egyesület Magyarországon. Alapításától fogva részt vesz a magyar fotográfia népszerűsítésében, kutatásában, pályázataival elősegíti a hazai fotókultúra fejlődését.  A közel háromszáz tagot számláló szervezetben a hazai fotóművészet kiemelkedő képviselői foglalnak helyet, tagjainak jelentős része valamely magyar művészeti díj birtokosa. Hat évtizedes történetük során olyan, a magyar fotóművészetet meghatározó alkotók voltak a tagjai, mint Angelo, Bárány Nándor, Capa, Escher Károly, Kálmán Kata, Kerekes Gábor, Lőrinczy György, Lucien Hervé, Pécsi József, Rónai Dénes és Vadas Ernő.  A Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját 1977-ben hozták létre, ami a fiatal magyar fotográfusok legjelentősebb szakmai szervezete. Feladataik közé tartozik fotókiállítások, szakmai rendezvények szervezése, ösztöndíjprogramjuk révén pedig az egyetemi hallgatók művészeti céljainak megvalósításához nyújtanak segítséget.

Az első fotóművészeti seregszemlét Pécsen 1995-ben rendezték meg, 2011-ig kilenc alkalommal a Pécsi Galériában voltak láthatók a hazai fotóművészet meghatározó alkotóinak képei. Most újra visszatértek Pécsre,  két helyszínen - párhuzamosan  -, mintegy 200 alkotó munkáit – közöttük több pécsi - munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a Pécsi Fotótavasz keretében.

A Pécsi Galéria mellett  a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Galériájában a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai mutatkoznak be. Ez utóbbi  tárlat érdekessége, hogy a kiállítótér sötétségbe borul, mivel fényinstallációk, fényművészeti alkotások is láthatók itt.

Mindkét helyszínen április 28-ig várják az érdeklődőket.

Utoljára frissítve: 2024-03-24 17:44:21

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>