. Ma Ervin napja van.
Kevesebb hulladék, alacsony ár
2012-07-05 14:18:12
Kevesebb hulladék, alacsony ár

Kevesebb hulladék, alacsony ár

Kevesebb hulladék, alacsony ár ez lesz a várható eredménye az országosan is egyedülálló régiós összefogásnak.  Együttműködik ezentúl a Kaposmenti és a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. A somogyi és baranyai székhelyű hulladékgazdálkodási szervezetek összefogásának elsődleges célja a szolgáltatási árak alacsonyan tartása, a fejlesztések összehangolása és a hulladék minél nagyobb százalékban történő újrahasznosítása. A környezetvédelem terén egyedülálló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a társulások elnökei Pécsett.

- Példaértékű együttműködést kötöttünk ma a hulladékgazdálkodás területén – mondta Pécs polgármestere, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás elnöke az aláírást követően. Páva Zsolt szerint kézenfekvő volt a hulladékgazdálkodási rendszerek összekapcsolása, amely azt is elősegíti, hogy kevesebb szemét kerüljön véglegesen a lerakókba.

– Egy cél vezérelt bennünket akkor, amikor az együttműködési megállapodást terveztük: olyan szolgáltatást nyújtani az ezt igénybevevő embereknek, amely számukra a legolcsóbb. Ezt szolgálja a korszerű rendszerek kiépítése, az újrahasznosítás és a gyűjtési utak összehangolása – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.  Szita Károly úgy fogalmazott: a most formálódó hulladékgazdálkodási törvény alapján csak a közösségi tulajdonban levő cégek kapnak jogot a szolgáltatásra. Ez azért is fontos, mert egy magántulajdonban levő szolgáltató elsődleges érdeke a profit és nem az alacsony díj – tette hozzá – ezért javaslatot tesz a kormány felé arra vonatkozóan, hogy az új közszolgáltató státuszt csak azok kaphassák meg, akik már két éve ilyen tevékenységet végeznek többségi önkormányzati tulajdonban levő cégként.

Az együttműködési megállapodás szerint a 118 taggal rendelkező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és a 313 taggal bíró Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás ezentúl összehangolják fejlesztéseiket, hogy a kötelezettségeket minél hatékonyabban tudják teljesíteni és féken tudják tartani a lakossági terheket. A cél, hogy minél több hulladék kerüljön feldolgozásra, minél több háztartás gyűjtse szelektíven a hulladékot és az anyagában nem hasznosítható, de energetikailag értékelhető anyagokat környezetkímélő módon hasznosítsák, többek között a közeli cementgyáraknak adják el.


A 2005-ben alakult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azt tűzte ki célul, hogy uniós források igénybevételével, mintegy 6 milliárd forintból komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítson ki. A program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést, ennek részeként 2016-ig 17.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjtenek be válogatva.

Utoljára frissítve: 2012-07-05 14:23:53

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>