. Ma Vince napja van.
Kiemelt helyen az oktatás
2020-02-24 22:09:33
Kiemelt helyen az oktatás

Kiemelt helyen az oktatás

A nemzetiségi oktatásügy további fejlesztéseiről is tárgyalt az országos német önkormányzat közgyűlése.

A saját fenntartású intézmények fejlesztése, újabb óvodák, iskolák német önkormányzati fenntartásba adása, valamint a jövőre esedékes népszámlálás előkészítése –ezek voltak a fő napirendi pontjai a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének. Kiemelten foglalkoztak a német önkormányzati fenntartásban működő iskolák, óvodák helyzetével, valamint azzal, hogy újabbakat is átvesznek, ebben az esztendőben újabb  négy iskolát, valamint óvodát és bölcsődét. Ezzel a jövő tanévben már a hatvanat is meghaladja a települési német önkormányzatok által fenntartott oktatási-nevelési intézmények száma.E


E mellett a pedagógusok és tanulók számára szervezett képzések és tanulmányutak, diákversenyek is terítékre kerültek, valamint szó volt a nemsokára elkészülő országos német tanösvényről és a magyarországi német pedagógushiányt orvosló ösztöndíjprogramról is.

-Március 3-án harmadik alkalommal tartunk szakmai napot német nemzetiségi intézményfenntartók és intézményvezetők részére – mondja Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke. – A pilisvörösvári konferencián nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az érintettek jogi és pénzügyi kérdéseket érintő tapasztalatcsere mellett tartalmi, különösen a gyermekek nyelvi fejlődésére vonatkozó inspirációkat is kapjanak egymástól. A cél az, hogy az óvodáink, iskoláink továbbra is a már megszokott magas színvonalon működjenek.
 
Mint ismeretes, a német nemzetiségi oktatásügy egyik legfontosabb törekvése az, hogy minél több iskola és óvoda kerüljön települési német önkormányzat kezébe. A színvonal és a finanszírozás biztosítása érdekében  2014-ben kidolgozásra került egy szigorú feltételrendszert, amelynek az intézményátvétel előtt kötelezően meg kell felelni.
 
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyébként maga is több oktatási intézményt tart fenn – többek között a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot. A közgyűlés által elfogadott, 2020-ra vonatkozó közbeszerzési terv alapján az említett iskolában várhatóan még idén zárul egy újabb jelentős beruházás, amelynek eredményeképpen az intézmény új osztálytermekkel, valamint egy nyolcvan fős, korszerű, a különböző intézményegységekben dolgozó pedagógusok közti kommunikációt hatékonyabbá tevő tanári helyiséggel bővülhet. Emellett az említett iskolaközpont Szőnyi utcai óvodája is részben megújul.

Az önkormányzat prioritáslistáján szerepel még Veszprémben a Német Ház renoválása, továbbá Pécsett a Lenau Ház felújítási munkálatainak előkészítése. A szóban forgó beruházások a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatnak meg.

Utoljára frissítve: 2020-02-24 22:17:55

További híreink
A koronavírus hat az építőiparra is
A generálkivitelezők jelzései szerint egyre több alvállalkozó (mikró- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát.
2020-04-03 20:37:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.
2020-04-02 21:02:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Elhunyt Peskó Zoltán
Hosszan tartó betegséget követően 83 éves korában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatója.
2020-04-01 18:14:14, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsimami Közhasznú Egyesület hagyománnyá vált rendezvényén a tavaszi baba-és gyerekholmi börze mellett ingy...
Bővebben >>