. Ma Ervin napja van.
Kiemelt helyen az oktatás
2020-02-24 22:09:33
Kiemelt helyen az oktatás

Kiemelt helyen az oktatás

A nemzetiségi oktatásügy további fejlesztéseiről is tárgyalt az országos német önkormányzat közgyűlése.

A saját fenntartású intézmények fejlesztése, újabb óvodák, iskolák német önkormányzati fenntartásba adása, valamint a jövőre esedékes népszámlálás előkészítése –ezek voltak a fő napirendi pontjai a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének. Kiemelten foglalkoztak a német önkormányzati fenntartásban működő iskolák, óvodák helyzetével, valamint azzal, hogy újabbakat is átvesznek, ebben az esztendőben újabb  négy iskolát, valamint óvodát és bölcsődét. Ezzel a jövő tanévben már a hatvanat is meghaladja a települési német önkormányzatok által fenntartott oktatási-nevelési intézmények száma.E


E mellett a pedagógusok és tanulók számára szervezett képzések és tanulmányutak, diákversenyek is terítékre kerültek, valamint szó volt a nemsokára elkészülő országos német tanösvényről és a magyarországi német pedagógushiányt orvosló ösztöndíjprogramról is.

-Március 3-án harmadik alkalommal tartunk szakmai napot német nemzetiségi intézményfenntartók és intézményvezetők részére – mondja Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke. – A pilisvörösvári konferencián nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az érintettek jogi és pénzügyi kérdéseket érintő tapasztalatcsere mellett tartalmi, különösen a gyermekek nyelvi fejlődésére vonatkozó inspirációkat is kapjanak egymástól. A cél az, hogy az óvodáink, iskoláink továbbra is a már megszokott magas színvonalon működjenek.
 
Mint ismeretes, a német nemzetiségi oktatásügy egyik legfontosabb törekvése az, hogy minél több iskola és óvoda kerüljön települési német önkormányzat kezébe. A színvonal és a finanszírozás biztosítása érdekében  2014-ben kidolgozásra került egy szigorú feltételrendszert, amelynek az intézményátvétel előtt kötelezően meg kell felelni.
 
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyébként maga is több oktatási intézményt tart fenn – többek között a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot. A közgyűlés által elfogadott, 2020-ra vonatkozó közbeszerzési terv alapján az említett iskolában várhatóan még idén zárul egy újabb jelentős beruházás, amelynek eredményeképpen az intézmény új osztálytermekkel, valamint egy nyolcvan fős, korszerű, a különböző intézményegységekben dolgozó pedagógusok közti kommunikációt hatékonyabbá tevő tanári helyiséggel bővülhet. Emellett az említett iskolaközpont Szőnyi utcai óvodája is részben megújul.

Az önkormányzat prioritáslistáján szerepel még Veszprémben a Német Ház renoválása, továbbá Pécsett a Lenau Ház felújítási munkálatainak előkészítése. A szóban forgó beruházások a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatnak meg.

Utoljára frissítve: 2020-02-24 22:17:55

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>