. Ma Bernadett napja van.
Kiváló Közútbiztonságért díj a Kétkerekű sulinak
2018-07-08 02:38:09
Kiváló Közútbiztonságért díj a Kétkerekű sulinak

Kiváló Közútbiztonságért díj a Kétkerekű sulinak

Kiváló Közútbiztonságért díjakat adtak át Brüsszelben, magyarországi program is volt a díjazottak között.


Ebben az esztendőben hatan vehették át. A díjakat olyan, az Európai Közúti Biztonsági Charta égisze alatt indított  innovatív, mások számára például szolgáló kezdeményezésekért ítélték oda, amelyek elősegítik, hogy javuljon a közúti közlekedésbiztonság, és kevesebben veszítsék életüket az európai közutakon.


A díjazottak között idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén.  Hazánkban  sokan közlekednek kétkerekű járművekkel  - kerékpárral, mopeddel, motorkerékpárral -, közülük egyre többen szenvednek balesetet a közutakon. A nonprofit kutatóintézet „Kétkerekű suli” elnevezésű programja ezt a tendenciát hivatott megállítani és megfordítani. Az élethosszig tartó tanulás koncepciójára épülő kezdeményezés keretében a program interaktív képzéseket  indít tapasztalt gépjárművezető-oktatók közreműködésével. A résztvevők megismerkednek a védőfelszerelések használatával, és megtanulják, hogyan lehet a baleseteket a legjobban elkerülni. A tanulók a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is próbára tehetik veszélyhelyzet-szimulációs gyakorlatok során.


A projekt azzal érdemelte ki az elismerést, hogy professzionális módon közelíti meg az oktatás oldaláról a problémát, ugyanis  tudományos balesetelemzésen alapul, kifejlesztésében pedig tapasztalt instruktorok vettek részt. A képzés hatékonyságát interaktív jellege, az elméleti és a gyakorlati oktatás ötvözése biztosítja. A program további érdeme, hogy bár Magyarország egészét lefedi, mindig a helyi viszonyokhoz igazodik annak érdekében, hogy a diákok életszerű és hasznos tanácsokat kapjanak, melyek birtokában sikeresen elkerülhetik a baleseteket a mindennapok során.


Noha 2001 óta több mint 50 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik közúti balesetben vesztették életüket az unióban, naponta még mindig  hetvenen halnak meg balesetben az európai közutakon. Az áldozatok száma éves szinten egy közepes méretű európai város lakosságának felel meg. Az elmúlt évben unió szerte 25.300-an haltak meg a  közutakon. A súlyos sérültek száma ennél is magasabb, a becslések szerint évente 135.000-en szenvednek  el olyan sérülést, ami örökre megváltoztatja az életüket. Az Európai  Bizottság ezért 2018 májusában új intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az unió teljesíteni tudja hosszú távú célkitűzését, azaz 2050-re közel nullára tudja leszorítani a közúti balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek számát.

További híreink
Csibészek a Csibészekért
A Pécsi Balett és a Szent István Lovagrend jótékonysági gálaestet rendez a csíksomlyói árvaházak javára Pécsett a Kodály Központban.
2019-02-17 21:07:38, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Hármas ünnep a Bóbitában
Jubilál a bábszínház, Sramó Gábor a Victor Vasarely-díjat, Czéh Dániel bábszínész a Hang Gábor díjat vehette át.
2019-02-16 22:45:15, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
Barátok, művészek, pályatársak vettek búcsút a tragikus hirtelenséggel, hatvanhárom éves korában elhunyt Sárkány József művészettörténésztől.
2019-02-14 23:03:51, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Képtári Tárlatok Pécsi Műbarátoknak kiállítás sorozat részeként Perlrott Csaba Vilmos festőművész alkotásaib...
Bővebben >>