. Ma Ervin napja van.
Könyvbe zárt csodák
2016-08-06 01:26:59
Könyvbe zárt csodák

Könyvbe zárt csodák

A Zsolnay Örökségkezelő gondozásában jelent meg a Zsolnay gyár építészetileg is különleges épületeinek történetét bemutató könyv.

Az egyedülálló, gazdagon illusztrált  kötet a gyár alapításától 1854-től az Európa Kulturális Fővárosa-projekt kapcsán zajló átalakításig mutatja be annak  minden egyes szegletét, az ott található épületeket. A Zsolnay-gyár a XIX. század végén, 1870¬től az I. világháborúig élte fénykorát, ekkor néhány épületet leszámítva - ezekben a  Zsolnay család lakott -  mindenütt termelés folyt. A gyár Pécs legnagyobb ipartörténeti épületegyüttese, valamint az  Európához való tartozásának egyik legfontosabb modern kori szimbóluma volt több mint száz esztendőn át.

Az ezer példányban megjelent kiadványból  megismerhetők a Zsolnay Negyed Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósult fejlesztések, ugyanúgy, mint az öthektáros területen található épületek egykori és jelenlegi formájukban, szerepükben nyomon követve ezzel a  gyár fejlődésének, építészettörténeti változásait.  Épületekként sorakoznak egymás után  a fejezetek, ahogyan a negyed különleges, Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített, botanikailag is egyedülálló a kertje is. A Zsolnay család neves alakjairól is olvasható benne egy rövid összefoglaló.

A könyvben közel 150 fotó, illusztráció - archív fotók, régi képeslapok, tervrajzok  - kapott helyet. Az átalakulást jól szemléltetik Kismányoky Károly fotói, amelyek a felújítás előtti állapotot örökítették meg. Míg a kötet szerkesztőjének, Cseri Lászlónak a képei  a Zsolnay Kulturális Negyed  jelenlegi  arculatát jelenítik meg. A kötet összeállítói  emellett felhasználták  elkészítéséhez  azt az építészeti felmérést is, ami az EKF munkálatok megkezdése  előtt született. A  fotók között pedig olyan különlegesség is látható, mint például az, amelyik  a mauzóleum tetején  egykoron álló több méter magas angyalt örökítette meg, s ami felújítást követően már nem került vissza régi helyére.

Kismányoky Károly, aki gyerekként is sokat járt a gyárban, még a negyed létrehozás, a felújítás megkezdése előtt több ezer képet készített a gyár épületeiről, végigfotózta a romlás állapotát, majd magát az építkezést is. Ennek köszönhetően a kötetben most egymás mellett láthatók az elhanyagolt és a megújult épületek, terek. Cseri László  pedig a levéltárakból 100–150 éves archív tervrajzokat és felvételeket kutatott fel, ez utóbbiak egy részét színes technikával kiretusálta, valamint maga is készített öt éven át  fotókat, évszakonként, valamint különböző napszakokban.

 A könyv megírásában a szerkesztőn túl részt vett Halász Kinga és Komor István, a grafikai feladatokat pedig Sándor Zsolt végezte el.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>