. Ma Ervin napja van.
Korabeli hangulatot idéző programok
2016-10-23 05:41:12
Korabeli hangulatot idéző programok

Korabeli hangulatot idéző programok

Pécs az 1956-os forradalomra méltó módon emlékezik, a Széchenyi téren  napokig látható lesz annak  a tanknak a mása, amilyent 60 éve harcképtelenné tettek a város lakói.

Hatvan esztendeje a város védelmére szervezett csapatok egy része a Mecsekbe menekült ahol újraszerveződtek az ott állomásozó többi csoporttal együtt. Magyar katonák, rendőrök, bányászok, diákok és fiatal munkások, mindenre elszánt, egyszerű civil emberek hiányos öltözékben, sokszor napokig étlen-szomjan, korszerűtlen kézifegyverekkel vették fel a harcot a totális szovjet túlerővel szemben.  A pécsi szabadságharcosok jóval a szovjet megszállás és a fővárosi forradalom vérbe fojtását követően is a hazáért harcoltak, egészen november 22-ig.

Pécsett október 23-án interaktív családi programokkal, koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel, zászlós felvonulással és színházi elemekkel illusztrált komolyzenei műsorral emlékeznek Pécsett az 1956-os forradalomra. Korabeli hangulatot idéző programok várják a családokat a Széchenyi téren az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján 10 és 17 óra között. A korhű katonai járművek, fegyverek bemutatója mellett az ünneplő sokaság teherautóra és kisterepjáróra is szállhat. A fiatalok katonai ötpróbán mérethetik meg magukat és kipróbálhatják a barikádépítést. A katonai sátrakban tematikus programok várják az érdeklődőket: ’56-os filmanyagok, híradórészletek, reklámok, rajzfilmek vetítése, kézműves foglalkozások és élő történelemóra, melynek keretében az 1956-os pécsi események túlélőivel beszélgethetnek.

Az ünnepi megemlékezések délután kezdődnek, 12.30-kor a színház téri 1956-os Munkástanács emlékműnél tart koszorúzást a Munkástanácsok Szakszervezete, 15.30-kor pedig a Széchenyi téren tartanak ünnepi megemlékezést, melyen közreműködik a Misina Néptáncegyüttes és Kéri Tibor ejtőernyős célba ugró, ünnepi beszédet mond dr. Páva Zsolt polgármester. Az ünneplők csatlakozhatnak a zászlós felvonuláshoz, a menet fúvószenekari kísérettel indul 16.45-kor a Király utcán át a 48-as térre, ahol 17.30-kor a koszorúzással egybekötött megemlékezésen beszédet mond dr. Debreczeni László, az 56-os Diákparlament Társaság elnöke.

A napot a Kodály Központban látható 1956-os emlékünnepség zárja 18.30-tól, a Pannon Filharmonikusok, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház közös rendezésében.  A színházi elemekkel illusztrált műsorban felcsendül többek között Bartók „honvágydallama”, a Concerto, valamint Beethoven darabja, a szabadságharc napjaiban a Magyar Rádióban folyamatosan sugárzott Egmont-nyitány, mely az utókor számára a forradalmi napok zenei jelképévé vált.

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>