. Ma Vince napja van.
Közelebb a gazdasághoz
2020-02-28 22:19:11
Közelebb a gazdasághoz

Közelebb a gazdasághoz

Több területen kapcsolódik egymáshoz a jövőben a tudományos kutatás és a gazdaság Baranyában.
 
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó kutatások és a gazdasági szereplők igényei ezentúl több területen kapcsolódnak egymáshoz, miután a kutatóközpont Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete a jövőben az aktuális gazdasági ipari trendeket is nyomon követi,  közvetít a piac, a helyi gazdaság és a K+F bázisaként is működő kutatóközpont között. E mellett új kutatócsoportok is alakultak már ennek jegyében.

A Szentágothai János Kutatóközpontban létrejött magas színvonalú koncentrált kutatási eredmények, valamint a kutatócsoportok szellemi tőkéje jó lehetőséget kínál a piaci alapon történő K+F megrendelések számának növelésére. A testület elősegíti ennek érdekében a vállalatokkal történő együttműködést, valamint azt, hogy a kutatóközpont rugalmasan tudjon reagálni a kutatási trendekre, a tudásalapú gazdaság igényeire.

Mint Rabb Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete elnöke elmondta, tagjaik kiterjedt kapcsolati rendszerüket felhasználva tanácsokkal, ötletekkel, napra kész piaci ismeretekkel segítik a kutatóközpontot. Kitért arra is, hogy a régiós gazdasági élet élénkítése mellett a cél a kutatások és a piaci szereplők közötti együttműködések erősítése, a piaci igényekre választ adó fejlesztések növelése, a kutatás-fejlesztési piaci igények és a kutatóközpontban rejlő lehetőségek mind szélesebb területen történő kihasználása.

A Szentágothai János Kutatóközpontban egy helyen találhatók meg a korábban az egyetem több karán működő kutató-csoportok, akik ezáltal közösen dolgozhatnak egy-egy nagyobb projekten. Az elkövetkezendő időszakban kiemelt szerepet kapnak az orvos-biológiai, természettudományi, műszaki-informatikai innovációk, ezek fejlesztése, valamint az ehhez kapcsolódó kutatások közelítése a gazdasági és társadalmi igényekhez. A kutatóközpont mindezek mellett a régiónkban egyedülálló módon  magas színvonalú műszer- és tudáshátteret, valamint korszerű laboratóriumokat biztosít a K+F+I tevékenység számára. Az épületegyüttesben modern műszerpark és laborok kaptak helyet, közülük kilenc központi kutatástámogató laboratóriumként (core facility) működik.

Az elmúlt esztendőben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az egyetemi tudásbázis és a piaci igények közelítésére, valamint azért, hogy ezek egyre inkább közös fejlesztésekként valósuljanak meg konkrét lépéseket tett. Ennek keretében hozták létre a területi innovációs platformokat is – a pécsi szervezet tavaly novemberben alakult meg –, amelyek elsődleges célja az együttműködések ösztönzése a gazdasági élet szereplői és a kutatóintézetek között, ugyanis az innováció a nemzetközi szinten is az együttműködésekről szól, széles területeket ölel át.

Pécsett egy újabb kutatócsoport az Élelmiszer-Biotechnológiai is létrejött, amelynek részeként stratégiai keret-megállapodást írt alá a közelmúltban a PTE és a dán FOSS csoport kutatás-fejlesztési leányvállalataként működő Soft Flow Kft. A pécsi székhelyű vállalkozás az elmúlt 20 év során elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát. Tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagens gyártás is.

A FAO felmérése szerint a világ élelmiszer-termelése 2050-ig megkétszereződik, ehhez pedig innovatív megoldásokra lesz szükség. A most megalakult kutatócsoport élelmiszer-biotechnológiai - alap és ipari -  kutatások versenyképes együttműködését teszi lehetővé, és mint ahogy dr. Ambruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezetője elmondta, fontos, hogy ehhez helyben találjanak partnert. Mindehhez Kvell Krisztián, a kutatócsoport vezetője a következőket tette hozzá, a kutatócsoport erőssége, hogy az egyetem több kara - orvos-, gyógyszerész-, természettudományi - is részt vesz a munkájukban.
    
Napjainkban a biotechnológia területén végbemenő egyik leglátványosabb fejlődés a molekuláris genetikában figyelhető meg. Felismerve a PTE kutatócsoportjai és a helyi ipari vállalatok részéről jelentkező igényeket a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja létrehozta a Bioinformatikai kutatócsoportot, illetve a Genomika és Bioinformatika Core facilitást és szoros szakmai kapcsolat alakult ki a kutatócsoport, valamint a pécsi székhelyű BioScience Kft. között. Az együttműködés célja egy olyan szolgáltatási portfólió és core facility tevékenység kialakítása, ami lehetőséget teremt annak akár nemzetközi piacra történő kilépésére, valamint bekapcsolódására az oktatásba. Ennek első lépéseként a közelmúltban adtak át az iBioScience Kft. támogatásával egy új generációs szekvenáló készüléket, amelyet egyaránt használhatnak mind a kutatócsoportok, mind a pécsi ipari vállalatok.

Utoljára frissítve: 2020-02-28 22:20:25

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Átadták azt a játszótérrel kiegészített közparkot, amelyet a 2016-ban lebontott pécsi magasház helyén alakítot...
Bővebben >>