. Ma Stefánia napja van.
Közösségi terasz hajléktalanoknak
2020-10-19 19:37:40
Közösségi terasz hajléktalanoknak

Közösségi terasz hajléktalanoknak

Kerti pihenőt alakítottak ki hajléktalanok számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építész hallgatói Pécsett.

A társas programok megrendezésére alkalmas akadálymentes közösségi teret önkéntes munkával hozták létre, és a tervezésben nagy számban vettek részt a karon tanuló külföldi diákok is. Öt évvel ezelőtt a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából hozták létre oktatók a Szolidáris Építészet Kutatócsoportot, hogy az egyetemi képzés alatt olyan szociális problémákat is megismertessenek a hallgatókkal, amelyekkel az életben is szembesülhetnek, és amelyekre akár építészként hatással lehetnek. Az előző években született tervek után ez már a második olyan projekt volt, amelyben a papírra vetett elképzelések valósággá váltak.

Négy éve, 2016 februárjában tartották a kutatócsoport első „Lakni Kell” rendezvényét, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanságban élők helyzetére. A kezdeti beszélgetős programokat hamarosan a cselekvés váltotta fel, tavaly például egy workshopot tartottak, amelyben Pécs főterére terveztek egy, a városlakók figyelmét felkeltő látványos installációt. Egy befejezetlen házat idéző, alumínium dobozokból épített falat emeltek a hajléktalan emberek által használt pad köré, az installáció létrehozásába a városlakókat is bevonták. Az építkezéshez felhasznált visszaváltható aludobozokat és az újrahasznosítható építőanyagokat az installáció lebontása után felajánlották a rászorulóknak. Ez év elején már olyan konkrét segítséget szerettek volna nyújtani, amit tartósan tudnak használni a fedél nélkül élők, így született meg egy közösségi terasz terve.

Dányi Tibor Zoltán adjunktus, a kutatócsoport vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy minden építésznek, vagy az építészképzésben résztvevő diáknak fontos szembesülnie azokkal a súlyos társadalmi problémákkal és kérdésekkel, amelyek megoldásában valamilyen formában ők is részt tudnak vállalni. Építészként ugyanos olyan eszközök vannak a kezükben, amelyek ha nem is alkalmasak a problémák megoldására, de a figyelemfelhívásra igen.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Építész Szakmai Intézete és a b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium szervezésében zajló Lakni Kell projekt keretében az építészhallgatók idén a baranyai megyeszékhely hajléktalan-ellátásával foglalkozó Támasz Alapítványt keresték meg, hogy segítsenek témát találni a workshophoz. Ők ajánlották a hajléktalanok ápolóotthonát, ahol olyan fedél nélkül élő emberek élnek, akik betegségük miatt képtelenek saját maguk ellátására. Sokan közülük mozgásukban korlátozottak, az otthonban lakók mintegy fele kerekesszékkel közlekedik, így szinte nem is tudnak kimozdulni az épületből. Az egyetemisták az intézmény dolgozói által megismerték az otthon életét, a helyszínbejáráson pedig személyesen is találkoztak a hajléktalan emberekkel. Több mint 50 hallgató vett részt a workshopon, majd kisebb csapatokra osztódva készítették el terveiket. A cél az volt, hogy olyan akadálymentes közösségi teret hozzanak létre, ahol az otthon lakói kényelmesen el tudják tölteni a szabadidejüket, és közösségi programokat tudnak szervezni.

Utoljára frissítve: 2020-10-19 19:40:01

További híreink
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csütörtökig még megtehetik
A héten zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje és nyereményjátéka.
2020-11-24 18:26:18, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Legjobb Kísérleti Animáció díját vehette át filmjéért Helstáb Martin, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója.
Bővebben >>