. Ma Ervin napja van.
Különleges előadással indul az évad
2015-09-29 11:55:20
Különleges előadással indul az évad

Különleges előadással indul az évad

A Pécsi Harmadik Színházban a Remek hang a futkosásban című kis-operával indul az évad.


Szöveg és zene tökéletes egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperája. Sáry előtt aligha jutott volna eszébe bárkinek egy opera alapjául Weöres Sándor versét a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani. A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint ahogyan megszoktuk, ellenben minden adott, ami egy kamaraoperához szükséges: nyitány, 12 jelenet, áriák, recitativók, kórusok és utójáték. A zárószámok Sáry Kreatív zenei gyakorlatain alapuló „társasjátékok”, az utójáték pedig a klasszikus vígoperai finálék paródiája. Túl a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus.

Öt saját bemutató és számos vendégjáték szerepel a Pécsi Harmadik Színház most induló évadának tervei között, amelyek megvalósításhoz, miután  január óta kiemelt színházi kategóriába kerültek az állami támogatás biztos hátteret jelent. Az első bemutatóra október 13-án kerül sor, Csibész Csabi interaktív zenés darabot Bogárdi Alíz rendezi a Tamás Éva Játéktára tagjaival.


Az új bemutatók mellett több darabot is továbbjátszanak, valamint számos befogadó színházi előadást is tartanak, amelynek keretében Beregszásztól Szabadkán át Hobóig és a kortárs táncszínházig széles repertoárból választhat a színházszerető közönség.


Míg az elmúlt évadban ír szerzők darabjai kerültek színre, idén Sarkadi Imre Oszlopos Simeonja és Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című darabjait viszik színre. Görgey-műve, ami a legelső magyar abszurd, igazán aktuális napjainkban hiszen  az egyén és a hatalom, egyéni szabadság, hatalom összefüggéseit vizsgálja. Bemutatják Kai Hensel  Klamm háborúja című darabját, ami tantermi előadás lesz, valamint  Moravetz Levente A világ teremtődése című saját darabját alkalmazza színpadra, amit Mikó Istvánnal a főszerepben mutatnak be.

Továbbra is műsoron marad a Piszkavas, a Kövek a zsebben, a nagy sikert megért Bányavirág, a hosszú évek óta játszott Prah és a Príma környék, a Bors néni, az Ibusár-megállóhely, a Tóték és az "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című Örkény-összeállítás.

Idén 16 vendégjáték van eddig tervben, de várhatóan bővülni fog a lista az évad során. E mellett fontosnak tartják, hogy olyan településekre is eljussanak,az ott élők is színházi élményben részesülhessenek, ahonnan nem tudnak eljutni Baranya székhelyére. Az elmúlt évadban a megye hat településén jártak, idén újabb helyekre szeretnének eljutni, a Piszkavas és a Kövek a zsebben című darabokkal.

Utoljára frissítve: 2015-09-29 12:01:17

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>