. Ma Ervin napja van.
Különleges épületegyüttesben az onkológia
2016-06-26 01:27:32
Különleges épületegyüttesben az onkológia

Különleges épületegyüttesben az onkológia

A pécsi onkoterápiás központ Új épülettel és korszerű eszközparkkal gazdagodott.


Ünnepélyes keretek között adta át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Onkoterápiás Intézetének vadonatúj épületét Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Udvardy György megyés püspök pedig megáldotta a betegeket és az egészségügyi személyzetet.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években folyamatosan fejleszti onkológiai épületegyüttesét, és a gyógyító technológiát. Az ütemezett modernizációnak köszönhetően valósulhatott meg az orvostechnológiai eszközök és berendezések korszerűsítése mellett az épületek átépítése, a betegek és orvosok szempontjából is kedvezőbb építészeti környezet kialakítása. A fejlesztés utolsó ütemeként az 1902-ben épült bába-képző elbontását követően egy új, rendkívül modern és korszerű, ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg ellátásra is szolgáló épület készülhetett el. A teljes projekt több mint kétmilliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

Mint Mangel László, a PTE Onkoterápiás Intézet vezetője elmondta, a sugárterápiás eszközpark modernizálása öt éve az egyetem saját beruházásában kezdődött meg. Az elmúlt évben európai uniós forrásból újabb gyógyító készülékeket vásárolhattak. A fejlesztések eredményeként a mai kor követelményeinek megfelelő eszközparkkal, korszerű gyógyszer összeállító egységgel és egy izotóp laboratóriummal felszerelt épületegyüttesben végezhető el valamennyi onkológiai kezelés.  

Az új épület építészetileg több szempontból is különleges, ugyanis a lejtő adta lehetőségeket kihasználva akadálymentesen kapcsolódik a szomszédos, 2002-ben  átadotthoz, megkönnyítve ezzel az átjárást mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Emellett a telek érdekes alakja, és az említett lejtése egyaránt nehéz feladat elé állította a tervezőket és a kivitelezőket, de a jelek szerint minden ilyen nehézséget sikerült az új épület javára fordítani.

A Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 150 sugár-  és  félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni.

(fotó: Csortos Szabolcs)

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>