. Ma Zita napja van.
Különleges meglepetés
2015-10-13 17:17:23
Különleges meglepetés

Különleges meglepetés

Az utóbbi időben egyre többen kíváncsiak arra, kik voltak az őseik, honnan is származnak, van-e nemesi vonal a családjukban.

 

Most már a pécsieknek sem kell azért messzire menniük, hogy választ kapjanak ezekre a kérdéseikre, a Családfakutatók Csapata® már helyben segít nekik ebben.


- Egyre többen keresnek meg bennünket, sokan ajándékba adják a felkutatott családfát a szüleiknek, nagyszüleiknek születésnapra. Már voltak az elmúlt esztendőben is olyanok, akik karácsonyra ezzel kedveskedtek volna szeretteiknek az unalmas, fantáziátlan ajándékok helyett, de nem tudtuk teljes körűen teljesíteni akkor a rövid idő miatt a kérésüket, idén azonban már ott lehet a fa alatt - mondja Mester János a vállalkozás vezetője.


Több mint 150 család családfáját kutatták fel, s a kutatásaink során, közel negyvenezer ember élettörténetét tárták fel a csaknem negyven tagból álló kutatócsoport segítségével, amelynek tizennyolc a levéltári múlttal rendelkező kutató is tagja. E mellett folyamatosan tartják a kapcsolatot a heraldikával, a genealogiával foglalkozó szaktekintélyekkel is.

 

 - Már külföldről is kaptunk megbízásokat, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, de még Brazíliából is, ahonnan Madách Imre egyik leszármazottja keresett meg bennünket. S e mellett a fel nem dolgozott - Csipkerózsika álmukat alvó - nemesi vonalak száma is folyamatosan bővül. Ezek közé tartozik a Baksay család, akiknek felmenői az erdélyi - legmagasabb rangú - lófői nemesek, a Czikók voltak. A mai napig megvan a II. Rákóczi Ferenc gyűrűspecsétjével ellátott lófői nemesi oklevelük - emeli ki Mester János.  


Mint mondja egy másiknak, a Feirtag-családnak a különleges történetére pedig úgy derült fény, hogy két egyetemista fiatal kitalálta, a lakodalmukon az örömszülőknek a családfa felállításával kedveskednek. S ennek során derült ki, hogy a család egyik ága a XIX. század elején visszaköltözött Németországba, s jelenleg is a Fekete-erdő és annak környékén él.

 

- Naponta kerülnek elő érdekesebbnél, érdekesebb dolgok. Egy-egy családfa elkészítése legtöbbször hónapokig is eltart. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy szájhagyomány útján terjed a hírünk. Az utóbbi időben pedig azt is megfigyeltük, hogy míg eleinte az idősebb korosztály volt inkább kíváncsi arra, kik is az ősei, honnan származnak, jelenleg egyre inkább a 35-45 év közöttiek keresnek meg bennünket ezzel a céllal - zárja gondolatait, mert egy fiatal anya érkezik két gyerekkel, aki a nagyszüleit szeretné meglepni karácsonyra a családfájuk elkészítésével.

Utoljára frissítve: 2015-10-13 17:20:30

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>