. Ma Orbán napja van.
Különleges pluszenergiás házat álmodtak
2022-05-13 20:58:14
Különleges pluszenergiás házat álmodtak

Különleges pluszenergiás házat álmodtak

Bokrétaünnepségen avatták fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapata, a Lungs of the city Team által megépített energia-hatékony házat.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata a verseny  kiírásának megfelelően meg-újuló energiahordozókra alapozva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezte meg és építette elő az idén Wuppertalban megrendezendő SolarDecathlon világversenyre a különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóházat. A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen.

A Solar Decathlont 2002-ben az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy az új hallgatói generációk kreativitását és innovációs képességét használva egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal olyan energiahatékony épületek tervezésére és 14 nap alatt való megépítésére, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva a fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára.

 A világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi építőipari innovációs versenyének, a SOLAR DECATHLON EUROPE-nak 2022-ben a németországi Wuppertal ad otthont, azonban a 18 országot képviselő csapatok versenyházainak tervezése és előépítése már hónapok óta zajlik. A pécsi team – amely 2019-ben a nemzetközi mezőnyben vívott versenyen  - a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival közösen létrehozott házzal - négy díjat is elnyertek.  Az idei versenyépületükkel  a fiatal pályakezdőknek kívánnak energiatudatos, közösségformáló mintaotthont megálmodni, egyben alternatívát mutatni a környezetükről felelőségteljesen és tudatosan gondolkodóknak.

A pécsiek Lungs of the City (A város tüdeje) elnevezésű projektje az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet. Az épületet  olyan  Pé-csett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik nem csak laknának benne, de a vállalkozásu-kat  is abban működtetnék. A ház belső magja zöld környezetté formálható, és ezzel nemcsak gazdaságosan fenntarthatóvá válik, hanem egyben ökoszemléletű egészséges élettérként is szolgál. Egy üres foghíjtelekre tervezték, figyelembe véve  a terület sajátosságait  az épületen az  északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt. Az északi  a káros anyagokat megkötő zöldfelületet kapott, a délin  pedig egy naptér helyezkedik el, ami  egyaránt hasznosítja a nap- és a passzív energiát, ezáltal  minimalizálja a ház energiaellátását, a  gépészeti berendezések működését.
Ökológiai szempontból egy plusz energiás házról van szó, aminek nullás vagy negatív az emisszió kibocsátása, a lehetőségekhez mérten az épület teljes élettartama alatt, már az építkezés kezdetétől.

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell megépíteniük a  pécsi egyetemistáknak valós méretben, az előépítés során létrehozott elemekből. A PTE MIK udvarán mintegy 60 százalékos készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal  - naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy - , passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 16 kamionnal szállítanak Németországba.

A versenyépületet az elő zsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertali  Fenntarhatósági  Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Labnek.

Utoljára frissítve: 2022-05-13 20:59:35

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különös időutazásra hív a múzeum
Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire ellátogat május 27-én és 28-án.
2022-05-23 21:04:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.
2022-05-21 02:34:09, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A bíróságok működését is nagyban befolyásolta a COVID-19 világjárvány, 2020. tavaszától.
Bővebben >>