. Ma Ervin napja van.
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020-04-02 21:02:39
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása

Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása

Ebben a súlyos válsághelyzetben a legfontosabb az életek mentése és a megélhetés támogatása.


Az Európai Bizottság bővíti válaszlépéseit azzal, hogy javaslatot tesz a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására annak érdekében, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban. Javasolja továbbá, hogy az összes rendelkezésre álló strukturális alapot a koronavírusra adott válaszlépésekre csoportosítsák át.
Tompítani kell a gazdasági csapást annak érdekében, hogy az EU gazdasága készen álljon az újrakezdésre, megfelelőek legyenek hozzá a feltételek, amelynek eléréséhez fontos, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket az emberek, működjenek a vállalkozások. E cél elérése  érdekében hamarosan minden tagállam  rendelkezik majd  a rövidített munkaidős rendszerekkel.


A SURE az Európai  Bizottság erre adott válaszaként,  mintegy 100 milliárd értékű hitelt nyújt azon országoknak, amelyeknek erre szükségük lesz ahhoz, hogy a munkavállalók jövedelemhez jussanak, és a vállalkozások pedig megtarthassák alkalmazottaikat. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy továbbra is kifizethessék lakbérüket, számláikat, élelmiszert tudjanak vásárolni, valamint elősegíti, hogy a gazdaság  stabilizálódjon.


A hitelek a tagállamok által nyújtott garanciákon alapulnak majd, és oda irányulnak, ahol azokra a legégetőbb szükség van. Valamennyi tagállam felhasználhatja ezeket. A SURE támogatni fogja a rövidített munkaidős rendszer bevezetését, valamint azokat az intézkedéseket, amelyek célja, hogy segítsen a tagállamoknak megvédeni a munkahelyeket, a munkavállalókat és az önfoglalkoztatókat az elbocsátás és a jövedelem-kiesés kockázatával szemben. A vállalkozások átmenetileg csökkenthetik az alkalmazottak munkaidejét, vagy teljes egészében felfüggeszthetik a munkavégzést az állam által a le nem dolgozott órák után nyújtott jövedelemtámogatás segítségével. A jelenlegi vészhelyzet átvészelésére az önfoglalkoztatók jövedelempótlásban fognak részesülni.


A leginkább rászorulókként a mezőgazdasági termelők és a halászok is részesülnek majd támogatásban. Mindezek az intézkedések a jelenlegi uniós költségvetésen alapulnak, és minden rendelkezésre álló eurót fel fognak használni. Ezek az intézkedések azt mutatják, hogy erős és rugalmas hosszú távú uniós költségvetésre van szükség.


A koronavírus-járvány olyan próbatétel Európa számára, ami néhány héttel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A válság mélysége és kiterjedése olyan nagyságrendű és gyorsaságú, a szolidaritás olyan fokát igénylő válaszlépéseket tesz szükségessé, amelyekre korábban nem volt példa.


Az elmúlt hetekben az Európai Bizottság intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy biztosítsa a tagállamok számára az egészségügyi rendszereik, vállalkozásaik és munkavállalóik pénzügyi támogatásához szükséges rugalmasságot. Intézkedett az orvosi berendezések beszerzésére irányuló erőfeszítések koordinálására, felgyorsítására és megerősítésére, valamint a kutatások finanszírozását oltóanyag-fejlesztésre fordította. E mellett fáradhatatlanul dolgozott annak biztosításán, hogy az áruk és a határ menti ingázók továbbra is mozoghassanak az EU-n belül, a kórházak és gyárak működése folyamatos legyen, és az üzletek polcai ne ürüljenek ki. Az elmúlt időszakban és jelenleg is támogatja az uniós polgároknak, családtagjaiknak és a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek a világ más tájairól való hazaszállítását. Ezekkel a lépésekkel az Európai Bizottság azon meggyőződésének tesz eleget, hogy az európai válság egyetlen hatékony megoldása az együttműködés, a rugalmasság és mindenekelőtt a szolidaritás.


A legújabb javaslattal a válaszlépések magasabb szintet értek el, mint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elmondta, a koronavírus okozta válságban csak a legerősebb válaszlépéseket lehet tenni, ehhez minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használni. Az uniós költségvetésben rendelkezésre álló minden eurót  éppen ezért átirányítják a válság megoldására, és könnyítenek  minden szabályon, a finanszírozás gyors és hatékony áramlásának érdekében. Az új szolidaritási eszköz révén mozgósítandó 100 milliárd euróval a cél a munkahelyek megtartása és a vállalkozások működésének fenntartása, az erők egyesítése  a tagállamokkal az életmentés és a megélhetés védelme érdekében, az európai szolidaritás jegyében.

Utoljára frissítve: 2020-04-02 21:03:10

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>