. Ma Ervin napja van.
Lesz minden mi szemnek, fülnek való
2017-06-08 23:32:56
Lesz minden mi szemnek, fülnek való

Lesz minden mi szemnek, fülnek való

Megnyitotta kapuit a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelynek versenyprogramjában idén  tizennégy előadás szerepel és Halász Judit a díszvendége.

Már első nap számos ingyenes program várta az érdeklődőket a  belvárosban, artisták és óriásbábosok lepték el Pécs utcáit, a Széchenyi téren az  egész évadot felölelő plakátkiállítás nyílt, a helyére került a POSZT szelfi fala, s kezdetét vette a kirakatverseny és az első versenyelőadáson is felgördült a függöny.

A Kodály Központban Boban Markovics és zenekara játszott,  a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében Hámori Gabriella  Gyarmati Fanni naplójából készült monodrámát adta elő, míg a Kamaraszínházban Udvaros  Dorottya főszereplésével az Őszi szonáta került színre.

A Zsolnay Kulturális Negyedben a Kaposvári Egyetem Bernarda Alba háza című előadásával, Tasnádi István Paravarietéjével és a K - egy ország két lóért című JESZ produkcióval vették kezdetüket az Egyetemi Napok, a Szabadkikötőben  pedig a Nemulass zenekar nyitottaa meg a POSZT koncertsorozatát, késő este a Pesti Magyar Színiakadémia végzősei tartottak Slam Poetry estet a Bóbita Színház szabadtéri színpadán.

Június 9-én a sokszorosan kipróbált és bevált szervezési renddel működő, az ország egészét érintő felmenő rendszerű, gyermek művészeti rendezvénysorozat, amelyet a Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei és regionális szinten tevékenykedő együttműködő partnerei  - intézmények és civil szervezetek - segítségével tart életben a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó veszi kezdetét. 

 

A rendezvénysorozat története során széleskörű szakmai és társadalmi elismerést vívott ki, amelynek záró rendezvényén, a fesztiválon való részvétel és szereplés presztízs értékű sok-sok kisebb-nagyobb hazai közösség életében. Az idei a huszonhatodik, az első országos fesztivált 1992-ben három helyszínen rendezték meg Budapesten, Lakitelken és Tiszalökön. Utána huszonnégy év alatt, bár szép kort élt meg a „Vörös”, összesen hét helyen Ajkán, Pakson (háromszor), Tatabányán (háromszor), Budapesten (nyolcszor), 2014-ben Szegeden, 2015-ben Szekszárdon, 2016-ban Debrecenben rendezték meg, ebben az esztendőben Pécs ad neki helyet a POSZT keretében.


A fesztiválra a hazai gyermekszínjátszó csoportok mellett meghívják az adott év legjobb határon túli magyar gyermekszínjátszó csoportjait is. Idén a húsz hazai mellett öt határon túli csoport képviseli a Felvidék, Erdély, Muravidék, a Vajdaság gyermekszínjátszóit.

Ebben az esztendőben a POSZT versenydarabjai a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek láthatókegy kivételével, az ugyanis az EXPO Centerben várja a nagyérdeműt.  A Művészetek és Irodalom Házába pedig visszatért a Felolvasó színház.


A fesztivál jellegű programoknak újra a  Széchenyi, a Színház és a Dóm tér ad helyet. A kávéházakban színészekkel lehet találkozni, de lesznek utca-, báb-, valamint táncszínházi előadások, performanszok is. Az Oroszlán-emléknap keretein belül Pécs utcáin kaszkadőrök hajmeresztő mutatványai várják a nézőket a  workshopok, szakmai beszélgetések mellett.

Utoljára frissítve: 2017-06-08 23:35:25

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>