. Ma Ervin napja van.
Lüszter lepkék és mázmadarak
2022-07-03 20:39:22
Lüszter lepkék és mázmadarak

Lüszter lepkék és mázmadarak

Lüszter lepkék és mázmadarak címmel időszakos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Zsolnay-japonizmus témakörében.

A Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál, többek között feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, „átértelmezés” és „újragondolás” folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát.

A gyár fontos szerepet játszott a magyar  kerámiaipar modernizációjában, nem csak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia.

Az európai iparművészetet erősen inspirálta a 19. század közepén a nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus. A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói, a nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás „frissessége”, az ecsettel „rajzolás” lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata. Különösen a témaválasztás, ugyanis a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése újféle esztétikai nézeteket kínált Európának.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumának gyűjteményében százszámra találhatunk olyan alkotásokat, amelyek egy része vélhetően, egy másik része viszont dokumentumokkal igazolhatóan közvetlenül, vagy közvetve Japánból merített inspirációt.

A tárlat október 2-ig látható.

Utoljára frissítve: 2022-07-03 21:01:57

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>