. Ma Zita napja van.
Magyarok a Selyemúton
2019-05-12 13:19:50
Magyarok a Selyemúton

Magyarok a Selyemúton

Pécsett a Jókai téri VNA Galériában Magyarok a Selyemúton címmel nyílt kiállítás.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete  szervezésében  egy hónapig  lesz látható megtekinthető Magyarok a Selyemúton kiállítást, amelyen fotók, levelek és egyéb tárgyi  emlékek segítségével ismerhetik meg az érdeklődők  Stein Aurél tevékenységét.

A tárlat egy különös utazásra hívja a látogatókat, amelynek keretében megismerhetik Stein Aurél, a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének munkásságát, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját. A Selyemút-menti szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásával Stein Aurél közelebb hozta a Kelet világát Európához, a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában pedig a Széchenyi-expedícióban végzett úttörő tevékenységet. Mindezzel  most Pécsett is megismerkedhetnek az érdeklődők installációk, földrajzi, kartográfiai, geológiai emlékek  segítségével képzeletben ellátogathatnak a leghíresebb művészeti emlékekhez, többek között az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiállítása – együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával – Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, amelynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

A mai modern város ősi történelmének rekonstruálásban nagy szerepet kapott a magyar felfedezők munkája. A kínai szempontból is nagyra értékelt Széchenyi-expedíció 1879 április végén érkezett meg a Góbi sivatag szélén elterülő Dunhuangba, ahol egyebek mellett a Mogao (más néven Mokao vagy Ezer buddha-barlangok) barlangszentélyekről és az ott talált páratlan művészeti alkotásokról részletes feljegyzéseket készítettek, felhívva a figyelmet azok állapotára, a rekonstrukció szükségességére. Ezzel nem csak a közelben élők számára hagyott hátra értékes információkat de egyúttal felkeltette a Kína iránt érdeklődő felfedezők, így többek között Stein Aurél figyelmét is.

A brit fennhatóság alatt kutató, magyar származású Stein Aurél és a hazai Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját bemutató gyűjtemény a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye; a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO), a Dunhuang Akadémia és PTE Egaz Ybl Budai Kreatív Ház együttműködésével jött létre.

Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett tárlat június 7-ig tekinthető meg hétköznapokon  10 és 18 óra között a Pécs, Jókai tér 2-ben található VNA Galériában.

Utoljára frissítve: 2019-05-12 13:20:31

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>