. Ma Ervin napja van.
Már a múlté a szegénytelep
2015-07-06 08:02:17
Már a múlté a szegénytelep

Már a múlté a szegénytelep

Megszüntették Szászváron Baranya egyetlen szegény telepét.

A 2400 lakosú településen ezzel a fejlesztéssel eltűnt az a szegregált lakókörnyezet, amely eddig mindegy harminc ott élő ember sorsát nehezítette meg. A „Nyissuk ki a Zárda kapuit!” elnevezésű projekttel a nagyközségben a hátrányos helyzetű családok társadalmi beilleszkedését kívánták elősegíteni.

A „Zárda” története száz esztendőre nyúlik vissza, még az 1900-as évek elején építették meg azt az apácazárdát, amely akkor még egyházi tulajdonban volt. A második világháború végi szovjet megszállást követően az ingatlant államosították, tanácsi tulajdonba adták, az apácákat viszont kiüldözték. Az 1970-es években az épületet bevonták a „telep-felszámolási hullámba”, a  Szászvárt körülvevő erdőkből a romák egy részét a „Zárda” területére költöztették.

- A rendszerváltást követően a „Zárda” 12 lakásából 11 magántulajdonba került, de csak kettő rendelkezett vezetékes vízzel és szennyvízelvezetéssel. Így a terület állapota fokozatosan romlott, és az ott élők anyagi körülményei sem tették lehetővé, hogy azon változtassanak. A település egyik szégyenfoltja mind az ott élők számára, mind pedig a többi szászvári számára vállalhatatlan volt – mondja Dunai Péter polgármester. – Ezért is nyújtottuk be a pályáztunkat a „Lakhatási integrációt modellező szociális célú település-rehabilitációs kísérleti projektek megvalósítása” című programra. Sikeresen szerepeltünk, az elnyert támogatás felhasználásával megvalósult  projektben  azt vállaltuk, hogy a zárdabéli családoknak élhetőbb otthont teremtünk, és segítjük őket a beilleszkedésben..

A program keretében a „Zárda” területén megvásároltak három ingatlant, amelyekből a helyi roma önkormányzat részére irodát és foglalkoztató teret alakítottak ki. Ezek az ingatlanok adtak részben otthont az érintett célcsoport felzárkóztatását segítő foglalkozásoknak is. Ezen felül a „Zárda” teljes környezete megszépült, felújították a társasházat, az önkormányzati ingatlant szociális bérlakássá alakították át  kiépítették a víz- és szennyvízhálózatot. és rendbe tett az utat is. Emellett a projekt keretében öt családi házat is vásárolt még az önkormányzat, amelyekben szintén szociális bérlakások kaptak helyet, ahova a telepről öt család költözhetett be.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>