. Ma Béla napja van.
Március idusa hőseire emlékezük
2017-03-15 01:54:05
Március idusa hőseire emlékezük

Március idusa hőseire emlékezük

Pécsett a Kossuth téren koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékezhetnek meg a város lakói az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A színes műsor után családi programokra várják az érdeklődőket.

A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A Pécsi Nemzeti Színház művészei előadásában Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából és a Tolcsvay szerzőpáros által jegyzett Kőszívű ember fiai című musicalből csendülnek fel részletek. A műsorban fellépnek  Mátyás Király Utcai Általános Iskola növendékei, valamint  a Misina táncegyüttes Madocsai táncai produkciója is látható lesz. teszik még színesebbé.

A koszorúzást követően magyar táncházat tart a Csurgó zenekar és a Misina Néptáncegyüttes az ünnepségre kilátogatókkal közösen. A helyszínen találkozhatnak hagyományőrző lovas huszárokkal és a gyerekek kipróbálhatják a pónilovaglást. Este a Kodály Központban az ünnepi hangverseny keretében adják át Pécs Város Kulturális Nagydíját.


Március 15-én csak a Csontváry-, Vasarely- és a Zsolnay Múzeum állandó kiállításai lesznek látogathatók 10 és 18 óra között, a Janus Pannonius Múzeum többi tárlata zárva tart.


Pécsett március 15-én (szerdán) lesz hulladékszállítás azokon a területeken, ahol ezekre a napokra esik, az edényeket reggel 6 óráig kell itt kihelyezni az utcákra. A Biokom szállítási üzeme teljes kapacitással dolgozik, és járataik egyes körzetekben a megszokottnál hamarabb érkezhetnek. Ezeken a napokon a szelektív-járat is szünet nélkül közlekedik a megszokott módon. Mindhárom hulladékudvar (Eperfás út 3. sz. alatti, a Szigeti tanyán lévő lakossági hulladékudvar, valamint a Postavölgyi Zöld Pont gyűjtőpont) és a Biokom Központi Ügyfélszolgálati Irodája (Pécs, Siklósi út 52.), a Búza téri ügyfélszolgálata, valamint a Millennium Üzletházban lévő ügyfélszolgálati irodája március 15-én (szerdán) zárva tart. 

 

Minden parkolási díjzónában ingyenesen lehet parkoln, azonban a város védett, forgalomcsillapított övezeteiben a behajtás minden esetben engedélyhez kötött!

A helyi járati buszok szerdán a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek. S március 15-én egyedül a Vasútállomáson lévő bérletpénztár tart nyitva 8:00-17:45 között, a többi zárva tart.  

A nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje is. Március 15-én ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, előtte és utána a munkanapi menetrend érvényes.  A 26 éven aluli fiatalok az ünnepnapokra és hétvégékre érvényes 33 százalékos kedvezményt is igénybe vehetik március 14-én 10 órától 15-én éjfélig. Mindemellett például a gyermekek, családok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is igénybe vehetik a szokásos kedvezményeket a szerdai utazáshoz, kiránduláshoz is.


Az ünnep alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekben. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak.


A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve használják a jegyértékesítő automatákat, valamint az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegyet.

További híreink
Egy nap, két helyszín, két jelentős esemény
A Pannon Filharmonikusok egy nap alatt, két helyszínen, két önmagában is jelentős esemény részese lesz.
2018-04-23 02:25:45, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Száztíz kis emlékmű
Felavatták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulója előtt emléket állító Jubileumi Ligetet a Tüskésréten.
2018-04-20 22:35:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Népismereti verseny mesterségek bemutatójával
Országos cigány/roma népismereti vetélkedő helyszíne volt Pécs.
2018-04-19 11:53:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban, melynek eredményeként megszületett a REDy, a borváros le...
Bővebben >>