. Ma Dániel napja van.
Március idusa hőseire emlékezük
2017-03-15 01:54:05
Március idusa hőseire emlékezük

Március idusa hőseire emlékezük

Pécsett a Kossuth téren koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékezhetnek meg a város lakói az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A színes műsor után családi programokra várják az érdeklődőket.

A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A Pécsi Nemzeti Színház művészei előadásában Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából és a Tolcsvay szerzőpáros által jegyzett Kőszívű ember fiai című musicalből csendülnek fel részletek. A műsorban fellépnek  Mátyás Király Utcai Általános Iskola növendékei, valamint  a Misina táncegyüttes Madocsai táncai produkciója is látható lesz. teszik még színesebbé.

A koszorúzást követően magyar táncházat tart a Csurgó zenekar és a Misina Néptáncegyüttes az ünnepségre kilátogatókkal közösen. A helyszínen találkozhatnak hagyományőrző lovas huszárokkal és a gyerekek kipróbálhatják a pónilovaglást. Este a Kodály Központban az ünnepi hangverseny keretében adják át Pécs Város Kulturális Nagydíját.


Március 15-én csak a Csontváry-, Vasarely- és a Zsolnay Múzeum állandó kiállításai lesznek látogathatók 10 és 18 óra között, a Janus Pannonius Múzeum többi tárlata zárva tart.


Pécsett március 15-én (szerdán) lesz hulladékszállítás azokon a területeken, ahol ezekre a napokra esik, az edényeket reggel 6 óráig kell itt kihelyezni az utcákra. A Biokom szállítási üzeme teljes kapacitással dolgozik, és járataik egyes körzetekben a megszokottnál hamarabb érkezhetnek. Ezeken a napokon a szelektív-járat is szünet nélkül közlekedik a megszokott módon. Mindhárom hulladékudvar (Eperfás út 3. sz. alatti, a Szigeti tanyán lévő lakossági hulladékudvar, valamint a Postavölgyi Zöld Pont gyűjtőpont) és a Biokom Központi Ügyfélszolgálati Irodája (Pécs, Siklósi út 52.), a Búza téri ügyfélszolgálata, valamint a Millennium Üzletházban lévő ügyfélszolgálati irodája március 15-én (szerdán) zárva tart. 

 

Minden parkolási díjzónában ingyenesen lehet parkoln, azonban a város védett, forgalomcsillapított övezeteiben a behajtás minden esetben engedélyhez kötött!

A helyi járati buszok szerdán a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek. S március 15-én egyedül a Vasútállomáson lévő bérletpénztár tart nyitva 8:00-17:45 között, a többi zárva tart.  

A nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje is. Március 15-én ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, előtte és utána a munkanapi menetrend érvényes.  A 26 éven aluli fiatalok az ünnepnapokra és hétvégékre érvényes 33 százalékos kedvezményt is igénybe vehetik március 14-én 10 órától 15-én éjfélig. Mindemellett például a gyermekek, családok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is igénybe vehetik a szokásos kedvezményeket a szerdai utazáshoz, kiránduláshoz is.


Az ünnep alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekben. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak.


A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve használják a jegyértékesítő automatákat, valamint az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegyet.

További híreink
Új erőre kapott az Európa jövőjéről szóló vita
Több mint 30 millió európai polgárt szólítottak meg eddig 1750 vitafórumon.
2017-07-18 18:35:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ minden tájáról érkeztek
Pécsett kezdi meg idei turnéját a világ 33 országából érkezett 58 énekes alkotta Ifjúsági Világkórus.
2017-07-13 01:52:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Regionális Pető Központ nyílik Pécsett
Baranya székhelyén is elérhető lesz a Pető módszer a pécsi önkormányzat és a Pető András Főiskola – közismert nevén Pető Intézet –együttműködésének köszönhetően.
2017-07-12 18:30:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Miközben a Duna Arénában a férfiak szórták az ugrásokat a trambulinról, a szinkronúszó hölgyek a Városligetben...
Bővebben >>