. Ma Zita napja van.
Márciusi ünnep színes programokkal
2024-03-14 21:14:11
Márciusi ünnep színes programokkal

Márciusi ünnep színes programokkal

Koszorúzással egybekötött megemlékezésen és sokszínű programokon vehetnek részt a pécsiek március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára szervezett ünnepségsorozaton.

Felvonulással indul az eseménysorozat. A menet a 48-as térről indul  lovasokkal, huszárokkal a Rákóczi úton a Kossuth térre, ahol az Ércbányász Koncertfúvószenekar zenél, majd 17 órakor kezdődik a koszorúzással egybekötött városi megemlékezés, beszédet mond Péterffy Attila polgármester.

Három koncert is színesíti az estét. A Kossuth téren 18 órától a Kávészünet zenekar adja elő megzenésített verseit. Az együttes így vall magáról: „A Vers többre hivatott mintsem, hogy porosodó könyvek mélyén lapuljon. Ott lehet a vonaton, a rendelők túlzsúfolt várótermeiben, a semmittevés estéiben vagy egy lázadó fiatal eszméiben. Mindegy, hogy olvassuk vagy hallgatjuk őket. Okkal élnek köztünk, mert dolguk van velünk. Úgy szólnak hozzánk, ahogy mi emberek egymáshoz nem tudunk. Ezért foglalkozik a Kávészünet versekkel, mert hatni szeretne a mai kor emberére. Abban a korban, ahol talán a legnagyobb szükség van az effajta táplálékra.”

Ezt követően 20 órától a Kéknyúl zenekar lép színpadra. Stílusukra jellemző, hogy főleg az 1970-es évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszanak. Hangzásukban fontos szerepet kap egy Hammond orgona, a karakteres gitárszólamok, a sok vokál és Andy Hefler szenvedélyes, óceánon túli éneke.

A Kodály Központban 19 órától a Pannon Filharmonikusok adnak ünnepi díszhangversenytKesselyák Gergely vezényletével.

A március 15-i hosszú hétvégén változik a pécsi parkolási rend, illetve a Biokom NKft. és a Pécsi Köztemető ügyfélszolgálatának nyitvatartása. Az önkormányzat döntése szerint Pécs fizetős parkolózónáiban a hosszú hétvégén ingyenes lesz a parkolás. Nem kell parkolójegyet vásárolni sem március 15-én, pénteken, sem 16-án, szombaton. A három nap alatt szintén ingyenesen lehet használni a Siklósi úti felüljáró alatti „Boccaccio” parkolójukat is. A forgalomcsillapított övezetekben azonban ebben az időszakban is engedélyhez kötött a behajtás és a várakozás.

A Biokom Nkft. és a Pécsi Köztemető ügyfélszolgálati irodája zárva tart a hosszú hétvégén, sírkert - téli nyitva tartási rend szerint - minden nap 07:00-17:00-ig látogatható.

A MÁV és a Volánbusz járatain  március 15-én a szombati, március 16-án az ünnepnapi, március 17-én a vasárnapi menetrend lép életbe. Március 18-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok és a távolsági buszok. A Tüke Busz járatai is hasonló menetrend szerint közlekednek.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak.

Utoljára frissítve: 2024-03-14 21:15:19

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>