. Ma Norbert napja van.
Még a koktélok is lángra lobbannak
2023-05-03 22:20:05
Még a koktélok is lángra lobbannak

Még a koktélok is lángra lobbannak

Július 6-9. között a Zsolnay Fényfesztivál immár hetedszer várja világszínvonalú fényélményekkel a pécsieket és a városba látogató turistákat.

Az űrhajósok perspektívájából szemlélhetik meg a  földgolyót, a fesztivál ideje alatt fényfestéssel elevenedik meg a mecseki erdők mondavilága és négydimenziós élményként élheti át bárki, amint a zene vizuális képet ölt. Több mint 100 program vár az érdeklődőkre, többek között délutánonként óriás dodók rohangálnak majd az utcákon, tereken, esténként pedig a világ legjobb fényművészeinek alkotásai lesznek láthatók a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestő-verseny keretében.

Ebben az esztendőben a Zsolnay Fényfesztivál a budapesti Holland Nagykövetséggel együttműködésben Hollandiát látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában. Központi helyszíne a Civil Közösségek Háza lesz, ahol több kortárs holland fényművészeti alkotás lesz látható, valamint az utcaművészeti program is tartogat holland meglepetéseket.

A Fény Útja szabadtéri helyszínei ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben kialakítottak extra karszalaggal tekinthetők meg. A fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, mint korunk környezeti és társadalmi problémái,  a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhatunk, számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség. A Dzsámi homlokzatára komponál Susan Kosti és Katona Kati egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, ami a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ökoszisztémára, aminek nagy segítségre és beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje az éghajlatváltozás okozta pusztítást. A Kodály Központban lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális alkotása, a Gaia. A hét méter átmérőjű, lebegő installáció a Földet ábrázolja.

A Színház téren megelevenedő fényfestés erdei utazásra invitálja a látogatókat. A hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel hangban és fényben a Laluz Visuals alkotása. Az Árkád belső tereit óriási mesebeli lények lepik el, az alkotókat az innovatív design, a köztéri művészet és a meghökkentés iránti szenvedély vezérli.
A Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráiban korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg,

Vadonatúj tűzzsonglőr helyszínnel, a Parázsfészekkel is gazdagodik a fesztivál programja. A Barbakán várárokban délutánonként betekintést kaphatnak az érdeklődők a tűzzsonglőrök műhelytitkaiba, valamint zsonglőr játszóházban tehetik próbára ügyességünket, esténként látványos előadások lesznek láthatók. Olyannyira a tűz uralja a helyet, hogy még a koktélok is lángra lobbannak!

Útjára indul egy kísérleti program is, ami a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat szólítja meg. A Káptalan utcában “fényművész-telepként” funkcionáló tér jön létre, ami a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget teremt a fiatal művészek számára. Az elsőre a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai kaptak meghívást.

A tavaly 100.000 embert vonzó fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt programja a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, melynek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások. A pályázatra idén 31 országból érkezett nevezés, ezek közül a legjobb öt alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. Az idei verseny témája a coexistence, vagyis az egyidejű létezés.

Utoljára frissítve: 2023-05-03 22:26:46

További híreink
A négylábú barátokról szólt a családi nap
Az örökbefogadást népszerűsítő, a felelős állattartást a középpontjába helyező Egy nap a négylábú barátokért elnevezéssel tartott családi napra várta a pécsi Morpheus Ala...
2023-06-05 16:28:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új lehetőségeket, változatos programok
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
2023-06-02 22:42:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hild Music Garden Pécs szívében
Pécs belvárosának szívében található Hild udvar ad helyet Hild Music Garden programsorozatának.
2023-06-02 22:39:46, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A turizmus kiemelt szerepet játszik Pécs gazdasági életében, jelenleg is számos olyan fejlesztés zajlik, ami h...
Bővebben >>