. Ma Ervin napja van.
Még a koktélok is lángra lobbannak
2023-05-03 22:20:05
Még a koktélok is lángra lobbannak

Még a koktélok is lángra lobbannak

Július 6-9. között a Zsolnay Fényfesztivál immár hetedszer várja világszínvonalú fényélményekkel a pécsieket és a városba látogató turistákat.

Az űrhajósok perspektívájából szemlélhetik meg a  földgolyót, a fesztivál ideje alatt fényfestéssel elevenedik meg a mecseki erdők mondavilága és négydimenziós élményként élheti át bárki, amint a zene vizuális képet ölt. Több mint 100 program vár az érdeklődőkre, többek között délutánonként óriás dodók rohangálnak majd az utcákon, tereken, esténként pedig a világ legjobb fényművészeinek alkotásai lesznek láthatók a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestő-verseny keretében.

Ebben az esztendőben a Zsolnay Fényfesztivál a budapesti Holland Nagykövetséggel együttműködésben Hollandiát látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában. Központi helyszíne a Civil Közösségek Háza lesz, ahol több kortárs holland fényművészeti alkotás lesz látható, valamint az utcaművészeti program is tartogat holland meglepetéseket.

A Fény Útja szabadtéri helyszínei ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben kialakítottak extra karszalaggal tekinthetők meg. A fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, mint korunk környezeti és társadalmi problémái,  a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhatunk, számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség. A Dzsámi homlokzatára komponál Susan Kosti és Katona Kati egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, ami a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ökoszisztémára, aminek nagy segítségre és beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje az éghajlatváltozás okozta pusztítást. A Kodály Központban lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális alkotása, a Gaia. A hét méter átmérőjű, lebegő installáció a Földet ábrázolja.

A Színház téren megelevenedő fényfestés erdei utazásra invitálja a látogatókat. A hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel hangban és fényben a Laluz Visuals alkotása. Az Árkád belső tereit óriási mesebeli lények lepik el, az alkotókat az innovatív design, a köztéri művészet és a meghökkentés iránti szenvedély vezérli.
A Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráiban korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg,

Vadonatúj tűzzsonglőr helyszínnel, a Parázsfészekkel is gazdagodik a fesztivál programja. A Barbakán várárokban délutánonként betekintést kaphatnak az érdeklődők a tűzzsonglőrök műhelytitkaiba, valamint zsonglőr játszóházban tehetik próbára ügyességünket, esténként látványos előadások lesznek láthatók. Olyannyira a tűz uralja a helyet, hogy még a koktélok is lángra lobbannak!

Útjára indul egy kísérleti program is, ami a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat szólítja meg. A Káptalan utcában “fényművész-telepként” funkcionáló tér jön létre, ami a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget teremt a fiatal művészek számára. Az elsőre a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai kaptak meghívást.

A tavaly 100.000 embert vonzó fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt programja a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, melynek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások. A pályázatra idén 31 országból érkezett nevezés, ezek közül a legjobb öt alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. Az idei verseny témája a coexistence, vagyis az egyidejű létezés.

Utoljára frissítve: 2023-05-03 22:26:46

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>