. Ma Vince napja van.
Megkezdődött az egykori Pintér-villa felújítása és bővítése
2020-03-17 20:35:40
Megkezdődött az egykori Pintér-villa felújítása és bővítése

Megkezdődött az egykori Pintér-villa felújítása és bővítése

Megkezdődött a tettyei Pintér-kert Arborétum területén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központi épületének otthont adó Pintér-villa felújítása.


Az arborétum utcafrontján álló Pintér-villa a XIX. század végén épült.  Egykori tulajdonosa, Pintér János, 1926-ban kezdte el szőlőskertjét parkosítani és kiépíteni, aminek részeként parknövények telepítésébe fogott az épület környezetében. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva elsősorban örökzöldekből álló gyűjteményes kertet alapozott meg, és fejlesztett néhány éven át.


Pintér János halála után a kert parkosított részét tovább gondozták, nagyobb részét pedig lassan visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Napjainkban az ültetett díszfajok és az eredeti flóraelemek érdekes elegye alkotja a kert növényzetét. Az épület – és az arborétum – a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében áll.


A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is meghonosodott. Szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában megjelenik a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, amelyek között jelentős értéket képviselnek a vadon előforduló orchideafajok. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható.


Az arborétum változatosságát és esztétikai értékét tovább fokozza a kerti tó mesterségesen kialakított, de természet közeli növény együttese, az aranyhalas medence a vízköpő puttóval. A kertben állandó kiállításként látható kőszobrokat a Nagyharsányi Szoborparkban készítették hazai és külföldi szobrászművészek az 1960-as, 1970-es években.

A Pintér-villa épülete eredetileg hagyományos mecseki présház volt, ami mai formáját több ütemben történő, sokszor esetleges hozzáépítéssel érte el. A legutolsó jelentősebb fejlesztés az 1990-es évek elején történt, és sajnos az épület felett mára eljárt az idő. Az épület tetőszerkezete, belső villamos hálózata teljes mértékben kicserélésre szorul, az eredetileg lakás céljára kialakított, de évtizedek óta hivatalként használt villa belső elrendezése irodai, ügyfélfogadási vagy bemutatási célra sosem volt racionalizálva.


A most felújításra kerülő épülethez organikusan illeszkedő, mégis modern vonalú új bővítményt Kokas Ignác pécsi építészirodája tervezte. Benne néhány új iroda, a felújított villa-részben pedig egy – az Igazgatóság működési területén lévő Natura 2000-es védett természeti területeket népszerűsítő, egyben a Pintér-villa máig fennmaradt, eredeti enteriőrjét konzerváló – bemutató szoba kap helyet.


Az arborétumnak a munkálatokkal érintett része a Pintér-kert eredeti hangulatának megfelelően újra parkosításra, az aranyhalas medence megnagyobbításra, átépítésre kerül, és szintén felújítják a kertet őrző, mára ikonikussá vált Zsolnay szárnyas oroszlánt. A beruházás várhatóan az év végére készül  el.

(Szöveg: Gerendás Róbert, fotó: Komlós Attila (DDNPI_pinter_villa_KA)

Utoljára frissítve: 2020-03-17 20:38:50

További híreink
A koronavírus hat az építőiparra is
A generálkivitelezők jelzései szerint egyre több alvállalkozó (mikró- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát.
2020-04-03 20:37:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.
2020-04-02 21:02:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Elhunyt Peskó Zoltán
Hosszan tartó betegséget követően 83 éves korában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatója.
2020-04-01 18:14:14, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bezárnak a kiállítóhelyek, elmaradnak kulturális rendezvények, ügyeleti rend lép életbe a bölcsődékben Pécsett...
Bővebben >>