. Ma László napja van.
Megszűnhet az óraátállítás
2019-03-26 21:39:23
Megszűnhet az óraátállítás

Megszűnhet az óraátállítás

A tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörlése mellett döntött az Európai Parlament.

Az utolsó év, 2021 lehet, amikor váltuni kell a nyári és a téli időszámítás között, amikor a tagállamok dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni.


Az Európai Parlament támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot, azonban a kezdő dátumot 2019 helyett 2021-ben határozta meg. Ennek értelmében azok az  uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak a nyári időszámításra - áll az Európai  Parlament állásfoglalásában. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. 
 
Az elfogadott  határozati javaslatban egyebek mellett szerepel, hogy a tagállamok egymás között, valamint az Európai  Bizottsággal is egyeztetniük kell annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Amennyiben az Európai  Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak a működésében, akkor javaslatot tehet az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztására.
 
A végső döntést az Európai Tanács hozza majd meg a jogszabályról folytatandó tárgyalások során.
 
Az Európai  Parlament 2018 februárjában  az európai polgárok kezdeményezésére kérte fel az Európai  Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet,és szükség esetén  tegyen javaslatot annak megváltoztatására.
Az ezt követő konzultáció során 4,6 millió válasz érkezett  a tagállamok polgáraitól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. Ennek ismeretében nyújtotta be javaslatát az óraátállítás megszűntetésére, amelyről az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Az unió először 1980-ban hangolta össze a tagállamokban a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Utoljára frissítve: 2019-03-26 21:40:56

További híreink
Megújulnak a busójárás színterei
A busójárás meghatározó Mohács életében. A város ezért egy 849 millió forintos támogatás segítségével továbbfejleszti a rendezvény központi helyszíneit.
2019-06-27 02:50:27, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fényszenzációk, mint sehol a világban
Immár negyedik alkalommal, közel 170 ingyenes kültéri és beltéri programmal, fényfestéssel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel várja a város...
2019-06-26 21:41:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Huszártalálkozó a Tenkes Csárdában
A huszártalálkozó egyik záró állomása lesz a Magyar Turizmus Minőségi Díjjal kitüntetett Tenkes Csárda.
2019-06-25 21:43:10, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tárlatvezetés a Munkácsy-kiállításon a POSZT sztárvendégeivel, s milyen kuriózumokat rejt a kiállítás a gyűjtő...
Bővebben >>