. Ma Zita napja van.
Mentőöv a pécsi művészeti élet különleges helyszínének
2024-03-13 21:29:12
Mentőöv a pécsi művészeti élet különleges helyszínének

Mentőöv a pécsi művészeti élet különleges helyszínének

Az épületének korszerűsítésével és a használatára vonatkozó megállapodás módosításával segíti a pécsi önkormányzat a Pécsi Harmadik Színházat,  amellyel  fenntartása, működtetése gazdaságosabbá válik.


- A pécsi városvezetés javaslatával mindenki jól járna. Az önkormányzati tulajdonban lévő épület korszerűsödhet a város saját beruházásában, míg a színház üzemeltetője az intézmény egyes részeinek bérbeadásával növelni tudja a működtetésre szánt bevételeit. Így az önkormányzat segítségével fenntartható pályára tudja állítani a színház működését. A pécsi közönség pedig egy korszerűsített intézményben élvezheti tovább ugyanazt a megszokott magas minőségű, kortárs színházművészetet, mint eddig –  hangsúlyozza  Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A pécsi Harmadik Színház évtizedek óta különleges helyszíne a pécsi művészeti életnek. Az intézményt a rá jellemző műhelymunka méltán tette ismertté az egész országban, a színházban bemutatott kortárs darabok pedig újra és újra friss impulzust adnak a színházkedvelő közönségnek. Az előző városvezetés idején, 2018-ban,  az önkormányzattól a Moravetz Produkció Közhasznú Nonprofit Bt.-hez került a színház üzemeltetése. A világjárvány a bevételek apadását, az energiaválság pedig a költségek növekedését okozta, ami miatt kérdésessé vált az intézmény hosszú távú fennmaradása. Már hosszú ideje  a működése nem kis feladata elé állította a vezetőit. A helyzet már, már kilátástalan volt, a pécsi önkormányzat  úgy döntött segítő kezet  nyújt az intézménynek,  az épület részleges, belső felújításához támogatást nyújt, a színházzal folytatott együttműködést pedig új szintre emeli.


Amennyiben a március 19-i közgyűlés elfogadja az erről szóló tervezetet, úgy a pécsi önkormányzat a színház önkormányzati tulajdonban álló épületének belső korszerűsítésére több mint bruttó 300 millió forintot fordít, amiből a színház  több szakaszra osztott felújítása valósulhat meg. A tervezett és a színház üzemeltetőjével egyeztetett beruházás első ütemében a  közönségforgalmi rész, az irodák és színészöltözők felújítására kerül sor, valamint egy többfunkciós teret is kialakítanak.


Az épület korszerűsítéséhez nyújtandó támogatása mellett a képviselők arról is döntenek, hogy a színházat üzemeltető társasággal kötött szerződés módosuljon-e. Így az eddigi haszonkölcsön szerződést egy haszonbérleti megállapodás válthatja április 1-jétől, ami lehetővé tenné, hogy az üzemeltető a színház egyes részeit – legfeljebb olyan mértékben, amivel nem veszélyezteti az általa vállalt művészeti közfeladatok ellátását – más rendezvényekre adja bérbe. Ezzel a társaság növelhetné a bevételeit, amiből a működtetés költségeit tudná fedezni.

Utoljára frissítve: 2024-03-13 21:29:51

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>