. Ma Zita napja van.
Mesésnek ígérkezik
2015-08-20 14:51:36
Mesésnek ígérkezik

Mesésnek ígérkezik

Az ország egyik legnagyobb gyermekfesztiválját, a Szamárfül Fesztivált augusztus 21. és 23. között rendezik meg Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az ingyenes nyárbúcsúztatón kicsik és nagyok, családok, gyerekek, szülők, nagymamák és nagypapák veszik birtokba a hétvégére hatalmas játszóházzá változó negyedet.

Évről-évre több ezren látogatnak el ilyenkor a negyedbe a Zsolnay Örökségkezelő NKft. meghívására. A pécsiek mellett egyre több család érkezik a régióból és az országból, hogy részt vegyen a száznál is több izgalmas program valamelyikén, ugyanis a fesztivál kínálatában a gyerekeknek szólók mellett család bármely tagja  is talál kedvére való programot. Az előadások, foglalkozások és kiállítások kivétel nélkül tartalmas kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek egyaránt.

A fesztivál három napja alatt közkedvelt és ismert zenészek, gyerek muzsikusok lépnek fel. Többek között Bognár Szilvi, a Kolompos Zenekar és Palya Bea. Számos színházi előadás - Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, Nektár Színház, a Vojtina Bábszínház  - színesíti a programot. A PR-Evolution Dance Company  pedig a tánc nyelvén mondja el a gyerekeknek a Lúdanyó meséi című történetet. A napot pedig esténként Bogárdi Aliz Esti mese foglalkozásai zárják majd.

A legbátrabb gyerekek a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton is részt vehetnek, amelyet a negyed zegzugaiban rendeznek meg a szervezők. A gyerekek pizsamába öltözve, mécsesekkel felszerelkezve Márta István és csapatának vezetésével annak izgalmas zugait járják be mesével, énekkel kísérve.

A Szamárfül Fesztiválon sok-sok foglalkozáson próbálhatják ki ügyességüket. Az ÁkomBÁBOM műhelyben kedves és szerethető figurák készülnek textíliából, gombokból, szalagokból, vagy akár fél pár zokniból. A Mesegyárban a PTE Művészeti Karának hallgatói mesét kreálnak a gyerekekkel. A Bendegúz Gyermekzugban ötvennél több egyéni fejlesztő- és társasjáték lesz egy helyen. A Cellux Csoport művészeti programjain pedig a gyerekek a felnőttekkel együtt gondolkodhatnak a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről, hogy miként lehet hasznosítani a feleslegesnek vélt dolgokat a környezetünkben. A Dúdolda-Dorombolóban a dobokon lesz a hangsúly, a Kerámia Festödében megfestett kerámiákat pedig bárki hazaviheti. Lesz képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház, varrósarok.

Több sportprogramot is találhatnak a fesztiválon a családok: a PTE-PEAC Vívószakosztállyal a vívás lesz kipróbálható, de lesz falmászás, ballancebike, rodeó bika, pedálos Moszkvics verseny. A madárbarát sétán az idén hivatalosan is Madárbarát kert címet elnyert Zsolnay Kulturális Negyed madaraival ismerkedhetnek meg a látogatók. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat.

A Kincses Piacra megunt, elfelejtett játékait bárki elhozhatja. A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. A Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában kicsik és nagyok is próbára tehetik reflexeiket, ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Sokféle zsonglőreszközzel ismerkedhetnek a résztvevők: labda, buzogány, poi, ördögbot, hosszúbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb. Emellett kipróbálható a tányérpörgetés, a kötéltánc, vagy a dobolás is. Az Álombéli rajzszakkörön Rofusz Kingával együtt rajzolhatnak a gyerekek, és formálhatnak együtt álomvilágot.

A Bóbita Bábszínház egy olyan ügyességi társasjátékkal is várja a gyerekeket, amelynek állomásait végigjárva valóra válhatnak a lovagi álmok, hiszen ki ne álmodozott volna arról, hogy páncélt ölt magára, lóra pattan, és dárdával kezében, lovagként indul a csatába? Nyílt aszfaltrajzversenyt is hirdetünk: a krétát mi biztosítjuk, a versenyzők az idei nyaruk legkedvesebb emlékét festhetik meg a Pirogránit udvaron.

Utoljára frissítve: 2015-08-20 14:54:21

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>