. Ma Ervin napja van.
Milliók graffiti-mentesítésre
2016-02-03 15:31:59
Milliók graffiti-mentesítésre

Milliók graffiti-mentesítésre

Több mint húsz és fél millió forintjába került a vasúttársaságnak a tizenhatezer négyzetmétert kitevő graffiti-mentesítés.


Egymás mellé helyezve egy nyolc kilométer hosszú és két méter magas, a Keleti pályaudvartól Rákos állomásig érő festményt tennének ki azok a graffitik, amelyeket a MÁV-START 2015-ben a személyszállító vasúti kocsik külső és belső felületeiről eltávolított. Ha a megtisztított vasúti kocsik számát nézzük, akkor a belső graffitik a mintegy 290 vasúti kocsi egyik oldalát fednék be – két méter magasságban –, azaz körülbelül 7100 métert, az ablakokat és az ajtókat is beleértve. Az eltávolított külső graffitik 40 kocsinyi hossznak - 950 méter - felelnének meg. Szomorú, hogy az összesen 330 kocsinyi felületet megrongálók olykor az új FLIRT motorvonatokat sem kímélték.


Évek óta folyamatosan csökken a vasúti személyszállító járműveken található graffitik száma, tavaly csak a külsejükre festett dekorációk  száma nőtt némileg. Míg 2009-ben több mint 87.000 négyzetméternyi felületet kellett megtisztítani, 2015-ben ez 16.000 csökkent. Az elmúlt hat esztendőben évente átlagosan 25 százalékos javulás volt  tapasztalható köszönhetően a fokozott őrzés-védelem és a MÁV-START által legutóbb beszerzett FLIRT-ök fedélzeti kamerarendszerének.


A vonatok külső és belső felületeinek jogosulatlan összefestői nemcsak  az utasok számára teszik barátságtalanabbá a vagonokat, kupékat, hanem bűncselekményt is elkövetnek. Tettük az okozott kár mértékétől függően a Büntető Törvénykönyv szerinti rongálás vétségét, vagy bűntettét valósítja meg, ami szabadságvesztés büntetést és kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. A szennyeződés eltávolítása és a járművek védőlakkal történő ellátása a vasúttársaságnak milliós költségekbe és jelentős emberi erőforrás bevetésébe kerül.


A rongálások leginkább a budapesti elővárosi vonalak – például Budapest–Tatabánya–Győr, Budapest–Cegléd, Budapest–Vác–Szob – mentén fordulnak elő. A vasúttársaság által 2008 májusában indított graffiti-mentesítési programjában, amelyre az elmúlt években több százmillió forintot költöttek,  a graffiti-mennyiség évi 20 százalékos csökkentését tűzték ki célként, amit már túlteljesítettek. Egy kocsi újrafestése – az antigraffiti lakkréteggel együtt – típustól függően 1-1,5 millió forintba kerül.


A vasúttársaság a térségi önkormányzatokkal és hatóságokkal is együttműködik, és minden esetben feljelentést tesz a rendőrségen. A graffiti mentesítést szolgálja a 2011 nyarán indult „Tisztán robogjunk!” kampány is.

Utoljára frissítve: 2016-02-03 15:32:36

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>