. Ma Ervin napja van.
Minden mozgásban volt, a gépek és az emberek is
2017-08-16 21:13:21
Minden mozgásban volt, a gépek és az emberek is

Minden mozgásban volt, a gépek és az emberek is

Az idei Szentlőrinci Gazdanapok rendezőinek nem lehet panaszuk, kitartott mellettük a jó idő, s a vásár a szakma mellett számos érdeklődött is vonzott.

A vásárszervezők egyik leghőbb vágya a sok kiállító mellett, hogy kegyes legyen hozzájuk az időjárás is. Ne legyen túl meleg, s ne essen az eső napokon át. Az idei Szentlőrinci Gazdanapok rendezőinek nem lehet panaszuk, kitartott mellettük a jó idő, s a kiállítóik száma is meghaladta a négyszázat, valamint a vásárt is csaknem huszonötezren tekintették meg. 

- Nem csak a vásárlátogatóktól, de a kiállítóktól is sok pozitív visszajelzést kaptunk - mondja Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat rendező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. A legtöbb stand egyben nyitott műhelyként is működött, folyamatosan tartottak bemutatókat, ismertették meg működés közben az érdeklődőkkel a gépeiket, berendezéseiket, például a robotvezérelt fűnyírót, vagy azt, miként lehet láncfűrésszel egyedi formákat kifaragni.
 
Mindeközben zajlottak az üzleti megbeszélések is. Volt olyan traktorokat értékesítő cég, amelyik a saját bevallása szerint, a három nap alatt annyi megállapodást kötött, amennyit máskor hosszú hónapokon át. E mellett a hazai és külföldi kiállítók között újabb partneri kapcsolatok is létre jöttek. Nagy sikere volt a gazdálkodók körében a két napon át tartó szántóföldi bemutatónak, amelyen a gyakorlatban ismerkedhettek meg a legújabb a szántóföldi növénytermesztésben alkalmazott technológia- eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel. A traktoros ügyességi versenyre is sokan jelentkeztek, nemcsak férfiak, de több hölgy is.

Ebben az esztendőben is kisebb változtatásokat figyelhettek meg a vásárlátogatók. A mezőgazdasági gépeket kiállító cégek egymás mellé kerültek. A vásárt színesítő attrakciók pedig a tematikus - Őshonos állatokat bemutató udvar, Baranya udvar, Kisállatkiállítás - elemek közé ékelődtek be. Itt mutatkozhattak be a hagyományőrzők is, a helyi termelők és a helyi terméket előállítók, valamint a kézművesek is itt kínálhatták portékáikat.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén indította útjára - ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét - a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatát, amelynek keretében évről évre más és más országot helyeznek az elkövetkezendő esztendőkben a középpontba. Elsőként Székelyföld, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek, vállalkozások mutatkoztak be, nemcsak egy közös standon, de a helyi terméket előállítókat, helyi termelőket érintő információkat napirendre tűző akkreditált nyitó konferencia keretében is, amelyre az első napon a megnyitót és a vásár díjainak átadását követően került sor.

A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett most is voltak olyanok, akik először mutatkoztak be a Szentlőrinci Gazdanapokon, mint például a Boszniából érkezett illóolajokat gyártó cég. A magyarok mellett az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a kiállítók között ott voltak a német és horvát vállalkozások. Verőce mellett Eszékről és Bjelovárról is érkeztek, ez utóbbiak a partner vásárszervező cégeknek köszönhetően, de Erdélyből is jöttek mezőgazdasági termelők.

A hagyományokhoz híven a gyerekek körében a legnagyobb sikere a karámkomplexumban látható állatoknak volt, de nagyon sokan keresték fel a Kisállat-kiállítást, ahol lehetőség nyílt arra is, hogy a nyúl- és galambtenyésztők legújabb eredményeivel is megismerkedjenek az érdeklődők.

Számos kísérő rendezvény is várta a Gazdanapokra látogatókat, a lovas programok mellett, kulturális események egész sora. Sokakat vonzott a hidegvérű lovak tenyész-szemléje mellett az immár hatodik alkalommal megrendezett Szentlőrinci Vágta, amelynek első  három helyezettje képviseli majd a baranyai kisvárost  szeptember 15–17. között a Nemzeti Vágtán Budapesten.

A jövőbeli elképzelésekről szólva Pohl Marietta elmondta, egy belső strukturális átalakítást hajtanak majd végre a vásár területén, amelynek eredményeként újabb, mintegy 10.000 négyzetméternyi területen mutatkozhatnak majd be a térség mezőgazdasági vállalkozásai, helyi termelői, helyi terméket előállítói.

Kitért arra is, hogy idén ismét végeztek felmérést a vásárlátogatók körében. A háromezer kérdőíven kapott információk szintén segítséget nyújtanak abban, hogy a jövőben milyen újabb programokkal színesítsék a Gazdanapok eseménysorát.

Utoljára frissítve: 2017-08-16 21:17:48

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>