. Ma Ervin napja van.
Mindenki szívében van egy dallam
2020-08-05 08:20:34
Mindenki szívében van egy dallam

Mindenki szívében van egy dallam

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására a  Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület  megbízásából.
 
A program szakmai háttere, az ahhoz kapcsolódó módszertana a már évek óta eredményesen zajló Máltai Szimfónia Program, amelynek elsődleges célja, hogy a zene nyújtotta eszközökkel segítse a gyerekek és fiatalok szociális problémáinak kezelését, önismeretük fejlesztését. Ez a hagyományostól eltérő szociális program a zene segítségével, annak fejlesztő erejének kihasználásával előmozdítja a hátrányos helyzetű, az iskolában problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. E mellett jó lehetőség  a közösségépítésre, tartalmas szabadidő-eltöltésére.

Kiemelt célja a benne részt vevők tanulmányi  eredményeinek javítása, az iskola és a szegénységben, nyomorban élő családok világának egymáshoz közelítése. Éppen ezért, a programban olyan iskolák vesznek részt, amelyekben  jelentős részben hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Ezek általában az ország olyan részein találhatók, ahol kevés a munkahely, sok a munkanélküli, a családok jelentős része anyagi gondokkal küzd, jelentős a szegregáció. Mindezeken felül a gyerekek gyengébb teljesítésében szerepet játszanak az otthoni körülmények, mint a súlyos nélkülözésből fakadó létbizonytalanság, kiúttalanság érzése, zilált családi légkör.

A csoportos zeneoktatás és az ehhez kapcsolódó intenzív szociális munka hatékony és újszerű eszköz ezeknek a hatásoknak a lecsökkentésére. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, valamint a szociális és közösségfejlesztő munka területét kapcsolja össze. Célcsoportját pedig a gyerekek és családjaik mellett a pedagógusok és más segítő szakemberek, a szociális, gyermekjóléti intézményrendszer, a zenei és civil szakmai szervezetek alkotják.

A hangszeres játék számos olyan készséget fejleszt, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz, többek között a figyelemkoncentrációt és az emlékezőképességet. Jó hatással van a kéz finom, apró mozgásaira is, javítja  a szem-kéz koordinációját. Elősegíti, hogy a gyerekek minél jobban kifejezésre tudják juttatni az érzéseiket, kitartásra ösztönöz. A közös zenélés során pedig megtapasztalják a valahová tartozás az együtt alkotás örömét, az egymásra figyelés, az együttműködés fontosságát.


A pályázatokat  augusztus 17-ig  lehet benyújtani  a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz.

Utoljára frissítve: 2020-08-05 08:22:09

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>