. Ma Vencel napja van.
Mindenki szívében van egy dallam
2020-08-05 08:20:34
Mindenki szívében van egy dallam

Mindenki szívében van egy dallam

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására a  Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület  megbízásából.
 
A program szakmai háttere, az ahhoz kapcsolódó módszertana a már évek óta eredményesen zajló Máltai Szimfónia Program, amelynek elsődleges célja, hogy a zene nyújtotta eszközökkel segítse a gyerekek és fiatalok szociális problémáinak kezelését, önismeretük fejlesztését. Ez a hagyományostól eltérő szociális program a zene segítségével, annak fejlesztő erejének kihasználásával előmozdítja a hátrányos helyzetű, az iskolában problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. E mellett jó lehetőség  a közösségépítésre, tartalmas szabadidő-eltöltésére.

Kiemelt célja a benne részt vevők tanulmányi  eredményeinek javítása, az iskola és a szegénységben, nyomorban élő családok világának egymáshoz közelítése. Éppen ezért, a programban olyan iskolák vesznek részt, amelyekben  jelentős részben hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Ezek általában az ország olyan részein találhatók, ahol kevés a munkahely, sok a munkanélküli, a családok jelentős része anyagi gondokkal küzd, jelentős a szegregáció. Mindezeken felül a gyerekek gyengébb teljesítésében szerepet játszanak az otthoni körülmények, mint a súlyos nélkülözésből fakadó létbizonytalanság, kiúttalanság érzése, zilált családi légkör.

A csoportos zeneoktatás és az ehhez kapcsolódó intenzív szociális munka hatékony és újszerű eszköz ezeknek a hatásoknak a lecsökkentésére. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, valamint a szociális és közösségfejlesztő munka területét kapcsolja össze. Célcsoportját pedig a gyerekek és családjaik mellett a pedagógusok és más segítő szakemberek, a szociális, gyermekjóléti intézményrendszer, a zenei és civil szakmai szervezetek alkotják.

A hangszeres játék számos olyan készséget fejleszt, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz, többek között a figyelemkoncentrációt és az emlékezőképességet. Jó hatással van a kéz finom, apró mozgásaira is, javítja  a szem-kéz koordinációját. Elősegíti, hogy a gyerekek minél jobban kifejezésre tudják juttatni az érzéseiket, kitartásra ösztönöz. A közös zenélés során pedig megtapasztalják a valahová tartozás az együtt alkotás örömét, az egymásra figyelés, az együttműködés fontosságát.


A pályázatokat  augusztus 17-ig  lehet benyújtani  a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz.

Utoljára frissítve: 2020-08-05 08:22:09

További híreink
Új kezdet a migráció terén
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő új migrációs és menekültügyi paktum megalkotására.
2020-09-24 19:53:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
A felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése, egyszóval Tanuló Fesztivál.
2020-09-23 21:38:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
A Válaszd a táncot – válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett Nagy Táncválasztót már második alkalommal rendezik meg Pécsett
2020-09-20 01:47:34, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése, egyszóval Tanuló Fesztivál.
Bővebben >>